Discuțiile dintre Belgrad și Priștina vor fi reluate la 12 iulie

Discuțiile dintre Belgrad și Priștina vor fi reluate la 12 iulie

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Liderii din Kosovo și Serbia vor purta discuții la Bruxelles în data de 12 iulie, relansând negocierile sprijinite de Uniunea Europeană care au fost stopate în anul 2018, a declarat recent un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Întâlnirea dintre prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti și președintele sârb Aleksandar Vucic va relua „activitatea de a se ajunge la un acord cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea” relațiilor bilaterale, a declarat Peter Stano la 6 iulie a.c.

Întâlnirea va fi găzduită de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Înaintea acestei întâlniri, pe data de 10 iulie, va avea loc un Summit video, găzduit de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Angela Merkel, care vizează atenuarea tensiunilor dintre Kosovo și Serbia.

Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în anul 2008, măsură pe care Serbia nu a recunoscut-o.

Statele Unite și Uniunea Europeană au depus eforturi pentru a ajuta la normalitatea relaţiilor dintre Serbia și Kosovo și pentru a soluționa una dintre ultimile mari probleme din Balcani după războiul din 1998-1999.

Discuțiile supravegheate de UE au început în anul 2011 și au produs aproximativ 30 de acorduri, dar cele mai multe dintre ele nu au fost respectate. Unele țări din UE nu au recunoscut independența Kosovo.

Statele Unite au încercat să găzduiască discuții la Casa Albă luna trecută, dar Hoti s-a retras după ce procurorii internaționali l-au inculpat pe președintele kosovar Hashim Thaci pentru crime de război.

Notă: România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Totodată, România este văzută ca fiind cea mai activă susţinătoare a apropierii de UE a acestei regiuni.