Liderul separatist Alexandr Zaharcenko – asasinat la Donețk

Liderul separatist Alexandr Zaharcenko – asasinat la Donețk

Ieri, 31 august 2018, a fost asasinat, în urma unui atentat care a avut loc în cafeneaua “Separatist” din centrul orașului Donețk, Alexandr Zaharcenko, liderul separatist al autoproclamatei Republici Populare a Donețkului (formațiune autoproclamată nerecunoscută).

Explozia a fost provocată de o bombă artizanală cu putere de 800 kg trotil echivalent, conectată la una din sursele electrice din cafenea; potrivit presei rusești, bomba a fost denotată prin intermediul unui apel telefonic activat la intrarea în cafenea a liderului separatist.

Cafeneaua (avariată semnificativ de suflul exploziei), aflată în apropierea reședinței lui Alexandr Zaharcenko, aparținea unui apropiat al acestuia și era locul predilect de întâlnire a membrilor staffului forțelor separatiste din Donețsk.

Experții ruși și ucraineni apreciază că amplasarea bombei artizanale și producerea atentatului nu au fost posibile fără implicarea directă, în organizarea și derularea atentatului, a unor apropiați ai fostului lider separatist.

Autoritățile separatiste au arestat deja câțiva suspecți, numiți de către acestea „diversioniști ucraineni. Presa rusă (Agenția rusă RIA) menționează deja posibila implicare în atentat a unor oficiali ucraineni din Forțele Speciale. 

Moscova și Kievul resping teza implicării lor în producerea atentatului care a condus la moartea liderului separatist.

Moscova vede în acest asasinat exclusiv “urma ucraineană”. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că “cei care aleg calea terorii, forței și fricii nu pot alege cu adevărat calea pașnică și rezolvarea politică a conflictului; aceștia aleg soluția destabilizării situației, pentru a îngenunchea poporul Donbasului”. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, apreciază că „în spatele asasinatului stă regimul de la Kiev”. Konstantin Zatulin, primul locțiitor al președintelui Comitetului pentru CSI al Dumei ruse de Stat, subliniază că “atentatul nu va rămâne fără consecințe”.

Oficialii de la Kiev apreciază că asasinatul reprezintă un efect al conflictelor interne dintre diferitele grupuri de interese ale forțelor separatiste sau dintre acestea și forțele militare rusești care sprijină demersurile separatiste din raioanele de est ale Ucrainei. Șeful aparatului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Igo Guskov, a afirmat că “moartea lui Zaharcenko poate fi rezultatul unor conflicte interne între luptătorii separatiști din Donețk”, dar „nu excludem intenția serviciilor speciale rusești de a elimina o figură odioasă, care îi deranja și care a devenit ținta acestora”.   

Președintele Consiliului Popular al formațiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a numit acest asasinat “un nou act de agresiune din partea Ucrainei”, subliniind că “Republica Populară a Donețkului va răspunde acestei agresiuni”.

Procuratura “Republicii Populare a Donețkului” a deschis dosar penal la articolul “terorism”. O anchetă penală similară este deschisă și în Rusia, la articolul “terorism internațional”.

Asasinarea lui Alexandr Zaharcenko va genera noi escaladări ale conflictului din Donbas și noi tensiuni în relația ruso-ucraineană.