IN FOCUS – TEME GEOPOLITICE FIERBINȚI

IN FOCUS – TEME GEOPOLITICE FIERBINȚI

IN FOCUS – Ucraina / Donețk

Potrivit șefului ad interim al auto-proclamatei Republici Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, care invocă în acest sens presupuse mărturii ale unei persoane (suspectate de complicitate la asasinarea, la 31 august a.c., a fostului lider al DNR Aleksandr Zaharcenko și) arestate recent de către autoritățile separatiste din DNR, asasinarea lui Zaharcenko a fost realizată de către Departamentul 5 contraspionaj din cadrul Serviciului de Informații și Securitate al Ucrainei (SBU), cu suportul serviciilor speciale occidentale”.

O dovadă în sprijinul posibilei implicări a Occidentului ar reprezenta-o, potrivit liderului separatist pro-rus, utilizarea, în desfășurarea atentatului, a unor „tehnologii moderne care nu sunt specifice SBU”.

O anchetă penală privind asasinarea lui Zaharcenko este în curs de desfășurare în Federația Rusă, iar una separată – în auto-proclamata Republică Populară Donețk. Autoritățile separatiste sunt „sprijinite” în desfășurarea anchetei proprii de către experți ai Serivicului Federal de Securitate al Federației Ruse / FSB.

Moscova și Kievul continuă să se acuze reciproc privind producerea atentatului care a condus la moartea lui Zaharcenko.

Relația bilaterală ruso-ucraineană s-a înrăutățit și mai mult după acest asasinat.

La 11 noiembrie a.c. vor avea loc alegeri pentru funcția de șef al DNR, pe care Denis Pușilin o ocupă în prezent în regim interimar.

 

IN FOCUS – Macedonia

La 30 septembrie a.c., în Macedonia se va desfășura un referendum privind numele acestei țări și orientarea ei strategică spre UE și NATO.

Întrebarea care va fi adresată populației la referendum este următoarea: "Sunteți pentru aderarea țării la Uniunea Europeană și NATO prin acceptarea acordului dintre Republica Macedonia și Grecia?"

Scrutinul este / poate fi crucial pentru aderarea acestei țări la NATO, întrucât un eventual acord al populației (exprimat prin acest referendum) pentru schimbarea numelui țării în Republica Macedonia de Nord” (conform acordului politic actual dintre Skopje și Atena), urmat de validarea referendumului, de modificarea Constituției și de o decizie finală a Greciei privind noul nume al Macedoniei, vor înlătura ultimele obstacole privind aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică.

Miza scrutinului este percepută corect în marile cancelarii europene și peste Ocean. În ultima perioadă au vizitat capitala Macedoniei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cancelarul austriac Sebastian Kurz, cancelarul german Angela Merkel, iar pentru următoarea perioadă și-au anunțat sosirea la Skopje Federica Mogherini și adjunctul secretarului de stat american Wess Mitchell.

În mediile analitice din țările NATO se anticipează că Moscova va derula eforturi politice consistente pentru a bloca aderarea Macedoniei la NATO, mizând, în acest sens, pe cercurile politice pro-ruse de la Skopje.

Opoziția de la Skopje apreciază că acordul cu Grecia în privința numelui țării reprezintă o “umilință națională” și cere boicotarea referendumului. 64 de mici partide politice și ONG au lansat, recent, campania "Macedonia boicotează". O serie de analiști locali apreciază că formularea întrebării este în mod deliberat ambiguă și manipulatoare, cu scopul evitării unei chestionări directe privind viitorul nume al țării (caz în care un eventual suport popular la referendum ar fi fost mai mic).

Sondajele de opinie estimează că majoritatea participanților la scrutin vor răspunde pozitiv la întrebare, însă miza reală o constituie prezența la vot și, respectiv, validarea scrutinului (acesta va fi validat în condițiile participă la vot peste 50% plus 1 dintre populația cu drept de vot a țării).

În cazul în care scrutinul va fi validat și majoritatea participanților la referendum vor fi de acord cu schimbarea numelui, este necesară schimbarea Constituției țării, după care se așteaptă decizia finală a Greciei, care va deschide (prin decizie a Parlamentului de la Atena) calea spre NATO a Macedoniei, cu noul său nume, Republica Macedonia de Nord”.