Macron critică Turcia

Macron critică Turcia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat "încălcarea" de către Turcia a suveranității Greciei și Ciprului, în timp ce tensiunile se intensifică între Atena și Ankara. Macron a făcut aceste remarci la 23 iulie, referindu-se la planurile Turciei de explorare a energiei în estul Mediteranei.

"Doresc să reiterez încă o dată solidaritatea deplină a Franței cu Ciprul și, de asemenea, cu Grecia în fața încălcării de către Turcia a suveranității lor", a declarat președintele francez înaintea discuțiilor cu omologul său cipriot Nicos Anastasiades, desfășurate la Palatul Elysee din Paris. "Nu este acceptabil ca spațiul maritim al unui stat membru al Uniunii noastre să fie încălcat sau amenințat. Cei care contribuie trebuie sancționați", a declarat Macron.

Marina greacă a desfășurat recent nave militare în Marea Egee într-o "pregătire sporită" după ce Turcia a anunțat planuri de explorare energetică în apropierea unei insule grecești, într-o zonă despre care susține că se află în platoul continental al Turciei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a declarat că "Guvernul subliniază tuturor părților că Grecia nu va accepta o încălcare a suveranității sale și va face tot ce este necesar pentru a-și apăra drepturile suverane".

Turcia este în conflict cu Grecia și Uniunea Europeană în ceea ce privește drepturile maritime din Estul Mediteranei, pe fondul unei probleme de resurse în urma descoperirii unor rezerve uriașe de gaze în ultimii ani.

Problemele energetice și de securitate din zonă fac obiectul unor "lupte pentru putere, în special ale Turciei și Rusiei", despre care Uniunea Europeană nu a făcut suficient, a afirmat Macron.

Anastasiades a fost de acord că există "un gol din partea Europei" în această privință, adăugând că inițiativele lui Macron au oferit "o licărire de speranță" că Mediterana "nu va fi sub controlul Turciei sau al altei țări".

În ceea ce privește Libia, Marron a declarat că puterile străine, "indiferent cine sunt", nu pot fi lăsate să încalce un embargo ONU asupra trimiterii armelor în această țară devastată de război.

Turcia sprijină Guvernul de Acord Național (GNA), recunoscut de ONU, care luptă pentru controlul țării împotriva comandantului Khalifa Haftar. Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Rusia îl susțin pe Haftar.

Sancțiunile pentru arme, a afirmat Marron, sunt necesare "pentru a obține o încetare a focului și pentru a debloca o dinamică reală către o soluționare politică a conflictului libian".

Franța, care neagă că l-ar fi sprijinit pe Haftar, dar este suspectată de mult timp că l-ar fi favorizat pe acesta, a condamnat Ankara luna trecută, după ce a declarat că o navă a marinei franceze a fost vizată de radarul rachetelor unei fregate turcești în timp ce inspecta încărcătura în drum spre Libia.