Relaţii tensionate între Ankara şi Atena

Relaţii tensionate între Ankara şi Atena

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Oficialii turci și greci au schimbat replici dure cu privire la transformarea Hagia Sophia din Istanbul în moschee, la o zi după ce rugăciunile islamice au avut loc în celebrul sit antic pentru prima dată în ultimii 90 de ani.

Relațiile dintre aliații NATO Turcia și Grecia au fost neliniștite în ultimele luni, dar tensiunile au crescut recent în legătură cu tema Hagia Sophia și bogățiile energetice din estul Mediteranei.

  "Vedem că obiectivele acelor țări care au făcut atât de mult zgomot în ultimele zile nu sunt Hagia Sofia sau Mediterana de Est", a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan sâmbătă într-un discurs televizat. "[Țintele lor] sunt prezența națiunii turce și a musulmanilor în această regiune".

El a condamnat, de asemenea, declarațiile ostile ale guvernului grec și ale parlamentarilor de la Atena, precum și incendierea drapelului turc în orașul grec Salonic.

Erdogan s-a alăturat miilor de oameni pentru prima rugăciune islamică de la reconversia Hagia Sophia în moschee, în această lună. Hagia Sophia, veche și celebră catedrală creștină, a fost anterior muzeu, în perioada de deschidere și modernizare a Turciei, în perioada lui Ataturk, iar majoritatea grecilor și a creștinilor din Europa o consideră ca fiind centrală pentru religia creștină ortodoxă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că ceea ce se întâmplă la Istanbul "nu este o dovadă de forță, ci o dovadă de slăbiciune". El a numit, de asemenea, Turcia un stat "scandalagiu", iar transformarea sitului – un "afront la civilizația secolului 21".

Într-o declarație emisă sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe a declarat: "Grecia și-a arătat încă o dată dușmănia față de Islam și față de Turcia cu scuza de a reacționa la deschiderea moscheii Hagia Sophia pentru rugăciuni".

Ministerul grec de externe a răspuns: "Comunitatea internațională a secolului XXI este uimită să observe bâlbâielile fanatice religioase și naționaliste ale Turciei de astăzi".

Mai multe teme sensibile din relația bilaterală Grecia - Turcia s-au reactivat zgomotos în ultima perioadă; Atena și Ankara nu sunt de acord cu privire la numeroase chestiuni litigioase, de la spațiul aerian la zonele maritime din estul Mediteranei și divizarea etnică a Ciprului.