Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, critică SUA pentru adoptarea de sancțiuni împotriva acestuia

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, critică SUA pentru adoptarea de sancțiuni împotriva acestuia

Autor: Dorin Melnic

 

Ramzan Kadîrov, liderul Republicii autonome Cecenia din cadrul Federației Ruse, a oferit recent un interviu la postul de televiziune ,,Rusia 1”, în cadrul căruia a criticat aspru decizia SUA de a adopta împotriva lui noi sancțiuni.

,,Cu ce am încălcat eu drepturile omului? Dimpotrivă. Luptăm împotriva terorismului global, am oprit războiul. Credeam că voi primi Premiul Nobel pentru Pace, dar în schimb sunt sancționat. Este o bătăie de joc’’ - a afirmat liderul cecen. Acesta a declarat că a instaurat pacea și ordinea în republică și a nimicit mai multe grupări jihadiste cecene datorită colaborării cu Vladimir Putin. ,,Un milion și jumătate din populație se simte deja pe val’’ - a mai precizat Kadîrov.

De asemenea, acesta a comparat rezultatele Războaielor Cecene cu cele ale Războiului din Afganistan, în care, la începutul anilor 2000, s-a implicat o coaliție globală condusă de către Washington. Acolo războiul este încă în desfășurare, de la izbucnire au murit deja două milioane de oameni. Iar în 2009 președintele american Barack Obama primește Premiul Nobel pentru Pace!”. La final, Kadîrov a declarat că, demersul conducerii SUA este generat din, lipsă de preocupări”; în acest caz, ,,ei pot adopta împotriva mea o mie de sancțiuni – așa vor avea preocupări’’.

Departamentul de Stat al SUA a impus anterior sancțiuni personale împotriva lui Ramzan Kadîrov, soției sale Medni și fiicelor lor Aișat și Hadijat. Liderul cecen a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului. ,,Avem multe informații plauzibile potrivit cărora Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv pentru tortură și omoruri extrajudiciare’’, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Drept răspuns, Kadîrov a postat o poză pe contul său de Telegram în care stă cu două mitraliere ușoare în mâini. ,,Pompeo, acceptăm lupta! Va fi mai interesant în continuare!’’ – a declarat acesta.

Comentariul autorului:

Mulți experți în domeniu apreciază că liderul Ceceniei ar fi cel mai bogat și influent om din republică, având controlul unei miliții private din care fac parte așa-numiții kadârovți. Această miliție, care a servit ca forță de securitate privată a lui Ahmad Kadîrov (tatăl lui Ramzan), a fost acuzată de Human Rights Watch de răpiri și chiar de asasinate la comandă.

Unii analiști politici vorbesc despre stilul autoritar al lui Ramzan Kadîrov. Conform acestora, liderul cecen încearcă să-i intimideze pe toți cei care critică regimul și politicile acestuia, cât și pe cei care îndrăznesc să vorbească despre încălcarea drepturilor omului sau despre corupție.

Kadîrov îi este loial lui Vladimir Putin, președintele de la Kremlin având nevoie de astfel de ,,pioni’’ pentru a menține ordinea în regiunile autonome ale Rusiei cu tendințe secesioniste. Precizăm că, după ce forțele ruse au reobținut controlul asupra Ceceniei în iulie 2000, după confruntările armate cu rebelii ceceni, Ahmad Kadîrov a fost numit de către Putin șef interimar al administrației republicii, la 5 octombrie 2003 fiind ales în funcție de președinte al Ceceniei, post din care a avut o poziție pro-rusă, fiul său Ramzan ajungând la conducerea republicii la 2 martie 2007.