Oficial polonez: Convenția de la Istanbul ar impune „ideologia de stânga”

Oficial polonez: Convenția de la Istanbul ar impune „ideologia de stânga”

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Guvernul naționalist conservator al Poloniei și-a lansat recent campania împotriva acordului european privind violența împotriva femeilor, afirmând că acesta este un instrument pentru ca UE să pună în aplicare „ideologia de stânga” în statele membre care nu doresc acest lucru.

  Varșovia consideră Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei prea liberală și apreciază că noua dispută ar putea agrava fricțiunile dintre Partidul de guvernământ (Partidul Justiției și al Legii / PiS) și instituțiile Uniunii Europene alarmate de erodarea standardelor și drepturilor democratice în Polonia.

PiS a vizat eventuala retragere din Convenție încă de când candidatul său la președinție a câștigat la limită scrutinul prezidențial din luna iulie a.c., asigurându-și astfel realegerea după o campanie care a avut loc împotriva drepturilor LGBT. Oficialii PiS au semnalat că doresc să înceapă procedurile de părăsire a pactului ca parte a eforturilor de a cimenta o agendă conservatoare din punct de vedere social pentru anii următori.

„Este un document care poate fi folosit în câțiva ani pentru a se solicita o modificare a legii avortului, de exemplu. este o convenție care face o serie de ipoteze extrem de stângiste”, a declarat săptămâna aceasta agenției Reuters Sebastian Kaleta, ministrul-adjunct al Justiției.

Oficialul polonez a afirmat că această convenție ar putea fi folosită și pentru creșterea fluxurilor de migranți. "Acești bărbați care acum câțiva ani au traversat marea în țările europene ar spune la primul control (punct) că se simt femei sau fără gen... și vor cere azil, așa permite Convenția (pentru acest lucru), a declarat Kaleta.

Polonia a fost printre cei mai vocali critici ai programelor UE de relocare a migranților și are unele dintre cele mai restrictive norme europene privind avortul.

Primul Ministru Mateusz Morawiecki a declarat săptămâna trecută că posibila abatere a Poloniei de la convenție va fi evaluată de către Curtea Constituțională.