Tihanovskaia și-a exprimat speranța de a începe un dialog cu autoritățile din Belarus

Tihanovskaia și-a exprimat speranța de a începe un dialog cu autoritățile din Belarus

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Candidatul prezidențial al opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia, care a condus cea mai mare provocare pentru guvernarea de 26 de ani a președintelui Alexander Lukașenko, și-a exprimat speranța de a începe un dialog cu autoritățile, a declarat aceasta cotidianului polonez Gazeta Wyborcza.

Belarus se confruntă cu cea mai mare criză politică de la destrămarea Uniunii Sovietice ; timp de mai multe zile, zeci și sute de mii de demonstranți resping pe străzi victoria lui Lukashenko în urma alegerilor din 9 august, despre care oponenții săi spun că a fost fraudat.

Oponenții lui Lukașenko au înființat săptămâna trecută un organism, Consiliul de Coordonare, cu scopul declarat de a negocia un transfer de putere. Oficialii din Belarus au deschis în replică un dosar penal, acuzând Consiliul de o tentativă ilegală de preluare a puterii, iar luni trei membri ai Consiliului au fost arestați.

"Scopul Consiliului este de a dialoga cu autoritățile actuale. Sper că dialogul va avea loc în curând. Cu toate acestea, prima condiție este eliberarea prizonierilor politici", a declarat Tihanovskaia cotidianului Gazeta Wyborcza în interviul menționat.

Tihanovskaia a declarat că nu va candida din nou dacă vor avea loc noi alegeri, dar se așteaptă ca soțul ei să candideze. Ea se vede «lucrând în organizațiile pentru drepturile omului», conform declarațiilor pentru publicația poloneză. "Este însă prea devreme pentru a vorbi despre aceasta. Principalul obiectiv este pregătirea și desfășurarea unui nou scrutin", a afirmat aceasta.