Ucraina a raportat bombardamente în Donbass

Ucraina a raportat bombardamente în  Donbass

Dorin Melnic

 

Sediul Operațiunii Forțelor Comune (OFC) din Ucraina a anunțat recent trei atacuri care au avut loc în Donbass. Mesajul a fost publicat pe pagina de Facebook a centrului de presă a sediului.

Pozițiile ucrainene au fost bombardate în zona așezării Șumi de lângă Horlivka, unde o inspecție comună a Kievului și a autoproclamatei Republici Proclamate Donețk (RPD) cu participarea reprezentanților OSCE urma să aibă loc pe 10 septembrie a.c.; în contextul actual tensionat, înțelegerea menționată nu s-a mai putut realiza.

,,În plus, au fost înregistrate două bombardamente inamice în sectorul frontal de lângă Zolote. Inițial, inamicul a folosit un glonț de urmărire, apoi a deschis focul cu armament de calibru mic. Nu există pierderi’’, - a declarat OFC.

La 10 septembrie a.c., inspecția comună a reprezentanților Ucrainei și RPD asupra pozițiilor forțelor armate ucrainene în regiunea Șum a fost anulată. Părțile s-au acuzat reciproc că au făcut avansate reciproc cereri imposibile.

La sfârșitul lunii august a.c., șeful RPD Denis Pușilin a declarat că Ucraina echipează militarii aflați pe pozițiile ucrainene de-a lungul liniei de demarcație, încălcând încetarea focului pe durata determinată; acesta a afirmat că forțele RPD le vor distruge dacă Kievul nu va elabora un act privind un act privind eliminarea acestor poziții până pe 3 septembrie a.c. La 5 septembrie a.c., Pușilin a anunțat că Ucraina nu a îndeplinit condițiile solicitate, așa că s-a dat ordin să fie deschis focul asupra structurilor din zona Șum. Dar, patru zile mai târziu, comanda a fost anulată după un acord privind o inspecție comună.

Ulterior, situația în teren s-a normalizat, iar părțile nu au mai raportat încălcări ale regimului încetării focului.

Evaluări proprii: Nu ne putem aștepta ca un ,,conflict înghețat’’ din categoria celui din Donbas să nu mai genereze contradicții sau reproșuri la nivel bilateral după simpla încheiere a unui armistițiu. Antagonismul dintre Ucraina și Rusia poate fi diminuat doar printr-o cooperare pe termen lung, care să acorde o atenție deosebită viitorului regiunilor separatiste în cadrul statului ucrainean, dar și modalității în care vor fi gestionate unitățile militare staționate în Donbass. Armistițiul de pe 27 iulie a.c., care a oprit ostilitățile militare din teren. reprezintă doar o piesă de puzzle, nu un puzzle complet de măsuri și acțiuni care ar putea pune capăt acestui conflict macabru ce creează instabilitate în Ucraina încă din 2014.