Sancțiunile sunt inevitabile dacă Rusia nu face lumină în cazul otrăvirii lui Navalnîi, avertizează Germania

Sancțiunile sunt inevitabile dacă Rusia nu face lumină în cazul otrăvirii lui Navalnîi, avertizează Germania

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Germania a avertizat recent Rusia că sancțiunile sunt "inevitabile" dacă nu cooperează și nu face lumină asupra otrăvirii criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.

"O încălcare gravă a dreptului internațional a fost comisă cu un agent de război chimic, iar acest lucru nu poate rămâne fără consecințe", a declarat Ministrul german de Externe Heiko Maas.

"Este clar că, dacă evenimentele nu sunt clarificate, dacă nu sunt furnizate informațiile necesare, atunci sancțiunile specifice și proporționale împotriva responsabililor părții ruse vor fi inevitabile".

Întrebat, în timpul unei dezbateri parlamentare de la Berlin, dacă proiectul conductei Nord Stream 2 ar putea fi afectat, Maas a sugerat că orice embargo va fi limitat la persoane fizice. "Am declarat întotdeauna că toate opțiunile sunt pe masă, dar dorim să convenim asupra reacției cu UE", a afirmat acesta. El a menționat că proiectul conductei a implicat și alte țări, inclusiv Austria și Olanda, precum și peste 100 de companii europene.

"În opinia noastră, după discuțiile pe care le-am avut, este cel mai probabil ca UE să găsească un acord asupra unei liste de persoane" cărora li s-ar impune sancțiuni, a afirmat oficialul german.

În ultima perioadă a crescut, în Germania, numărul apelurilor politice și civice care solicită renunțarea la conducta de 10 miliarde de euro (care urmează să dubleze transporturile rusești de gaze naturale către Germania) din cauza otrăvirii oponentului rus Navalnîi de către regimul de la Moscova.

Navalnîi a fost transportat în Germania la sfârșitul lunii august, după ce s-a îmbolnăvit într-un avion și a petrecut câteva zile într-un spital siberian. Germania a declarat că testele de laborator au oferit dovezi "neechivoce" că Navalnîi a fost otrăvit cu un tip de agent nervos din epoca sovietică, Novichok. Franța, Suedia și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au confirmat aceste rezultate.

Cancelariile occidentale au cerut răspunsuri clase de la Moscova, deoarece însuși Navalnîi l-a acuzat pe Vladimir Putin că se află în spatele otrăvirii; Rusia a respins ferm aceste acuații, respingând ceea ce oficialii ruși numesc un "scenariu conspirativ" planificat în prealabil.