Noi tensiuni între Ankara și Atena

Noi tensiuni între Ankara și Atena

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Tensiunile au crescut din nou, luni, între Atena și Ankara din cauza drepturilor offshore din estul Mediteranei, Atena promițând că îi va determina pe colegii săi din Uniunea europeană să adopte sancțiuni împotriva Ankarei.

Relațiile bilaterale s-au deteriorat din nou deoarece luni dimineața o navă turcească, Oruc Reis, a plecat din port pentru a desfășura lucrări la sud de insula grecească Kastellorizo, care se află în apropiere de coasta sudică a Turciei.

Ministerul de Externe al Greciei a descris întâmplarea ca fiind o "escaladare majoră" și o "amenințare directă la adresa păcii în regiune".

Ankara a retras săptămâna trecută aceeași navă din apele disputate din estul Mediteranei pentru a "a mai da o șansă diplomațieiînainte de summitul UE la care Ciprul a cerut sancțiuni împotriva Turciei.

"Turcia a dovedit că nu are credibilitate. Toți cei care au crezut că Turcia va respecta tot ce a declarat înainte de summitul european din octombrie 1 - 2 sunt acum înșelați", a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.

Ministrul turc al Energiei Fatih Donmez a scris pe Twitter că nava Oruc Reis a ridicat ancora după ce a fost supusă unei întrețineri tehnice. Acesta a mai scris: "Vom continua să explorăm, să săpăm și să ne protejăm drepturile",

Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt complicate de o serie de dispute, de la disputele de natură juridică din Marea Mediterană până la divizarea etnică a Ciprului.

Situația din Cipru a devenit tesionată săptămâna trecută deoarece nordul cipriot turc a redeschis parțial o stațiune de pe plajă abandonată de locuitorii ciprioți greci în timpul unui război din 1974.

Tensiunile au devenit și mai mari, după ce un grup de 200 de persoane care flutura un steag al Greciei au încercat duminică seara au încercat să treacă prin punctul de control Varosha din estul Ciprului pe partea cipriotă turcă a insulei. Imaginile video i-au arătat trecând printr-un cordon de poliție cu personal redus care ducea la o zonă tampon controlată de Națiunile Unite, aprinzând torțe și scandând „Cipru este grec”.

La summitul de la începutul lunii octombrie, UE a declarat că va pedepsi Turcia dacă va continua operațiunile în regiune și că ar putea fi impuse sancțiuni încă din decembrie a.c. în acest caz. Ankara a declarat că un astfel de avertisment va tensiona și mai mult relațiile sale cu Bruxellesul.