Belarus: poliția poate folosi armamentul din dotare în combaterea protestelor

Belarus: poliția poate folosi armamentul din dotare în combaterea protestelor

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Poliției din Belarus i se va permite acum să folosească arme de luptă pe străzi dacă va fi necesar, a declarat Ministerul de Interne luni (12 octombrie), în timp ce forțele de securitate s-au ciocnit din nou cu protestatarii care doresc ca președintele Alexander Lukashenko să demisioneze după alegerile din 9 august.

„Fasciștii!” – au scandat protestatarii într-o confruntare tensionată cu personalul forțelor de securitate care purtau cagule și care au răspuns cu arme de semnalizare și spray neidentificat, potrivit clipurilor video care circulă pe rețelele de socializare.

Sunetul unei explozii putea fi auzit în timp ce pene de fum cenușiu umpleau aerul de la fața locului. Nu au existat rapoarte imediate despre răniri sau arestări. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a confirmat ulterior că poliția a folosit arme de semnalizare și gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting neautorizat.

"Protestele, care s-au mutat în mare parte la Minsk, au devenit organizate și extrem de radicale", a afirmat Ministerul de Interne într-o declarație de presă.

"În acest sens, angajații și trupele interne ale Ministerului de Interne nu vor părăsi străzile și, dacă va fi necesar, vor folosi echipamente speciale și armament de război", se afirma în comunicat.

Zeci de mii de belaruși au demonstrat în fiecare weekend de la alegerile din luna august a.c. în care Lukașenko a fost declarat câștigător în urma unui scrutin suspectat că ar fi fost fraudat masiv. Oponenții săi declară că votul a fost fraudat, o acuzație respinsă de Lukașenko, care este la putere de 26 de ani și s-a îndreptat acum spre Rusia pentru sprijin financiar și de altă natură pentru a-și menține puterea.

Ciocnirile de luni au avut loc după ce mii de persoane au luat parte la un "marș al pensionarilor" în capitala Minsk. Protestatarii au scandat "Pleacă!" și au fluturat steaguri albe cu o dungă roșie, un simbol care a devenit al opoziției belaruse.

Duminică au fost reținute 713 persoane pentru că au participat la proteste în masa; cu această ocazie, forțele de securitate au folosit tunuri cu apă și bastoane pentru a dispersa mulțimea care cerea noi alegeri prezidențiale.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să-l sancționeze pe Lukashenko și pe alți înalți oficiali pentru ceea ce au afirmat că este o fraudare a alegerilor și agravarea violenței poliției împotriva protestatarilor.

Lukashenko nu s-a aflat pe o listă anterioară de sancțiuni a UE convenită la 2 octombrie, care viza 40 de nume, dar blocul comunitar declară acum că refuzul său de a considera noi alegeri ca o cale de ieșire din criză nu lasă Uniunii posibilitatea unei alegeri – este foarte probabil ca președintele actual al Belarus să fie inclus pe lista UE de sancțiuni.