SUA cer Turciei să pună capăt “noii provocări deliberate” în relația cu Grecia

SUA cer Turciei să pună capăt “noii provocări deliberate” în relația cu Grecia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Statele Unite au cerut marți Turciei să retragă nava de cercetare pe care a trimis-o înapoi în apele disputate cu Grecia, numind măsura Turciei de a relua cercetările în această regiune disputată drept o "provocare calculată".

"Îndemnăm Turcia să pună capăt acestei provocări calculate și să înceapă imediat discuțiile exploratorii cu Grecia", a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, adăugând că Washingtonul "deplânge" decizia Ankarei.

Măsura de luni a Turciei de a efectua un studiu seismic la sud de insula grecească Kastellorizo a stârnit furia Greciei, Franței și Germaniei. Duminică seara, Marina miltară a Turciei a emis un avertisment, declarând că nava Oruc Reis va efectua un studiu seismic în următoarele 10 zile.

Ministrul Energiei Fatih Donmez a scris pe Twitter că Oruc Reis a ridicat ancora pentru a "face radiografia" fundului Mării Mediterane, după finalizarea lucrărilor de întreținere tehnică.

“Noul NAVTEX turc privind forările efectuate la sud de Kastellorizo în interiorul platformei continentale grecești, la o distanță de doar 6.5 mile marine [12 km] de țărmurile grecești, reprezintă o escaladare majoră”, a declarat Ministerul grec de Externe.

Turcia a anunțat luna trecută că va trage Oruc Reis spre țărm pentru întreținere și reaprovizie, declarând că măsura va da "diplomației o șansă".

Miscarea de luni a arătat că Ankara nu este „de încredere” și „nu vrea cu adevărat un dialog”, se spune în declarație, întrucât a venit la câteva zile după ce Turcia s-a angajat să propună o dată pentru discuții exploratorii la o întâlnire între miniștrii de Externe grec și turc.

Turcia a declarat însă că Grecia nu are dreptul să se opună activității sale care se desfășoară la 15 km de continent, în Estul Mediteranei și pe platoul său continental.

Tensiunile au devenit din ce în ce mai mari la începutul acestui an, când fiecare parte a promovat revendicări suprapuse asupra unor zone din estul Mediteranei, iar Turcia a trimis nava Oruc Reis pentru a identifica posibilele perspective de forare a petrolului și a gazelor în regiune, măsură care a provocat reacții dure în Grecia.