UE l-ar putea sancționa pe Lukașenko și va impune sancțiuni Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi

UE l-ar putea sancționa pe Lukașenko și va impune sancțiuni Rusiei pentru otrăvirea lui Navalnîi

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Miniștrii de Externe ai UE au convenit luni (12 octombrie) să impună sancțiuni președintelui belarus Alexander Lukashenko dacă situația de la Minsk va degenera în continuare și să avanseze cu un cadru de sancțiuni împotriva vinovaților implicați în otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

Ca parte a unui nou pachet de măsuri care va răspunde represiunii continue asupra protestatarilor din Belarus, Lukașenko ar putea fi vizat de o interdicție de călătorie, iar bunurile și activele sale din țările UE vor putea fi înghețate. În plus, UE va reduce sprijinul financiar pe care îl acordă guvernului său și își va spori în schimb sprijinul pentru poporul din Belarus și pentru societatea civilă, au declarat miniștrii de externe ai UE într-o conferință de presă la finalul reuniunii CAE.

Aceștia au condamnat violențele folosite de autoritățile din Belarus împotriva protestatarilor pașnici și au cerut eliberarea tuturor persoanelor reținute, inclusiv a deținuților politici. În acest context, Miniștrii de Externe ai UE au declarat că "UE este pregătită să ia măsuri restrictive suplimentare, inclusiv împotriva entităților și oficialilor de rang înalt, inclusiv A. Lukashenko".

UE a impus recent noi sancțiuni celor 40 de oficiali și entități implicate în frauda electorală și reprimarea violentă a protestelor la începutul lunii octombrie, dar până acum s-a abținut să-l sancționeze pe Lukașenko însuși, sperând să-l convingă să se angajeze în dialog cu forțele de opoziție pentru a rezolva criza politică internă de la Minsk.

"Nu a existat niciun semn din partea autorităților din Belarus de a se angaja în dialog cu opoziția", a declarat reporterilor șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a evidențiat totodată brutalitatea poliției împotriva protestatarilor.

Represiunea proaspătă împotriva protestelor în masă din Minsk din weekend, proteste la care poliția a folosit tunuri cu apă și grenade paralizante și a operat sute de arestări, a determinat o schimbare de abordare la nivelul Uniunii Europene.

După ce va primi undă verde politică din partea miniștrilor, noua listă de sancțiuni va fi procesată în detaliu de către serviciile juridice ale UE înainte de a intra în vigoare.

Miniștrii de Externe ai UE au discutat, de asemenea, despre o propunere comună franco-germană de sancțiuni specifice pentru otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, acceptând să sancționeze persoanele și entitățile potențial responsabile pentru aceasta.

"Am inițiat sancțiuni împotriva persoanelor pe care le considerăm parțial responsabile pentru această încălcare a dreptului internațional. Este important ca UE să dea dovadă de unitate într-o crimă atât de gravă – am făcut acest lucru astăzi", a declarat reporterilor, după întâlnire, Ministrul german de Externe Heiko Maas (foto).

Diplomații UE au declarat că există un sprijin larg în rândul miniștrilor de externe pentru înghețarea activelor și adoptarea unor interdicții de călătorie pentru mai mulți oficiali ruși ai serviciului de informații militare GRU. Acordul politic urmează să fie pus în aplicare legal "cât mai curând posibil", dar înainte de summitul UE din decembrie a.c.