Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: Khashoggi a fost ucis premeditat și cu brutalitate

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: Khashoggi a fost ucis premeditat și cu brutalitate

 

Preşedintele turc Recep Taiyyp Erdoğan a făcut marţi o declaraţie privind moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, spunând că uciderea acestuia fost planificată cu câteva zile în avans.

El a spus că Turcia are dovezi clare că Khashoggi a fost ucis într-o crimă premeditată şi "sălbatică" la consulatul saudit de la Istanbul din 2 octombrie.

De asemenea, el a cerut ca suspecţii să fie judecaţi în Istanbul.

Erdogan a mai spus că orice încercare a Riadului de a da vina pe o acțiune pe cont propriu a agenților de informații” nu ne va satisface”. El a cerut Arabiei Saudite să furnizeze răspunsuri despre locul în care se află corpul lui Khashoggi şi cine a ordonat operaţiunea.

Erdoğan a făcut un rezumat al mişcărilor lui Khashoggi în ziua în care a dispărut şi a spus că echipa "care a planificat şi a executat crima" a fost informată despre vizita la consulat cu o zi înainte.a declarat că două echipe saudite au fost implicate în crimă, iar o echipă de nouă persoane, inclusiv generali, a zburat din Arabia Saudită.

Erdoğan a mai spus că autorităţile turce iau în calcul luarea de măsuri diplomatice în cazul acestei crime.

Conform lui Erdoğan, este clar că uciderea lui Jamal Khashoggi a fost o asasinare politică premeditată şi planificată cu meticulozitate. El a menţionat că echipele de recunoaştere au mers până la cercetarea zonelor forestiere din apropierea oraşului Istanbul.

Erdogan: "Serviciile de securitate turceşti au dovezi că uciderea era o acţiune planificată. Turcia şi lumea vor fi satisfăcuţi numai atunci când toţi planificatorii şi făptaşii vor fi traşi la răspundere. Alte ţări trebuie să participe la anchetă."

Erdogan a susținut că totul a început pe 28 septembrie când Jamal Khashoggi a venit la consulat pentru actele necesare căsătoriei. Pe 1 octombrie, o echipă formată din trei saudiți a ajuns la Istanbul și a mers la consulat, iar în aceeași zi a fost făcută o recunoaștere în zona pădurii Belgrad din Istanbul și la Yalova, la 90 de kilometri sud de Istanbul.  A doua zi dimineață o echipă de 15 persoane a întrat în consulat. 

Potrivit președintelui, Jamal Khashoggi a intrat în consulat la prânz și nu a mai ieșit niciodată, iar corpul său nu a fost găsit până acum.

Erdogan a precizat că a discutat, pe 14 octombrie, cu Regele Salman, convenind o echipă comună pentru anchetă în acest caz, astfel fiind posibilă intrarea anchetatorilor în consulat și în reședința consulului. 

„Informațiile și probele arată că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime brutale. Arabia Saudită a făcut un pas important recunoscând uciderea acestuia. Acum așteptăm ca toți cei care au luat parte la ea să fie pedepsiți. Avem probe puternice că această crimă a fost premeditată, nu accidentală. (...) Fac un apel la Arabia Saudită: totul s-a întâmplat la Istanbul, propunem ca acei 18 suspecți să fie judecați la Istanbul. Bineînțeles, însă, acest lucru ei îl vor decide”, a declarat Erdogan.