Trupe ruse în Nagorno-Karabah și criză politică în Armenia

Trupe ruse în Nagorno-Karabah și criză politică în Armenia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Trupele ruse de menținere a păcii au ajuns deja în Nagorno-Karabah pentru a fi desfășurate în cadrul unui acord între Azerbaidjan și Armenia pentru a opri șase săptămâni de conflict militar asupra regiunii separatiste.

Primii 200 de militari ruși ai forței de menținere a păcii au sosit în Armenia pe 10 noiembrie, după anunțul făcut în aceeași zi conform căruia a fost semnat un armistițiu intermediat de Rusia pentru a pune capăt luptelor dintre Azerbaidjan și etnicii armeni în enclavă și în jurul acesteia.

Anunțul a declanșat festivități în Azerbaidjan, dar și o criză politică în Armenia, unde protestatarii furioși au luat cu asalt clădirile guvernamentale și Parlamentul.

Măsura a fost luată după ce forțele azere au înregistrat câștiguri majore pe câmpul de luptă; au existat și rapoarte conform cărora acestea se apropiau deja de principalul oraș din Nagorno-Karabah (Stepanakert), după ce au preluat orașul strategic Shushi (Susa) din apropiere.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută ca parte a Azerbaidjanului, dar etnicii armeni care alcătuiesc cea mai mare parte a populației resping dominația azeră. Aceștia și-au guvernat propriile afaceri, cu sprijinul Armeniei, deoarece trupele azere și civilii etnici azeri au fost alungați din regiune într-un război care s-a încheiat cu o încetare a focului în anul 1994.

Eforturile de soluționare a conflictului de către Grupul de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) -- co-prezidat de Rusia, Franța și Statele Unite -- nu au adus nici un rezultat din 1992, iar trei încetări anterioare ale focului semnate de la izbucnirea din nou a luptelor în 27 septembrie nu au reușit să fie implementate.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a anunțat pentru prima dată acordul trilateral într-un postare pe rețeaua Facebook, precizând că a semnat o declarație cu președinții Rusiei și Azerbaidjanului cu privire la "încetarea" războiului începând cu ora 1 p.m., ora locală.

Pashinian a declarat că acordul, care include desfășurarea pe termen lung a trupelor ruse în regiune, a reprezentat "cea mai bună soluție posibilă pentru situația actuală".

"Am luat această decizie ca urmare a unei analize aprofundate a situației militare și a unei evaluări a oamenilor care o cunosc cel mai bine", a scris Pashinian.

Mai târziu, în cursul zilei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării armean, Shushan Stepanian, a declarat că acțiunile militare din Nagorno-Karabah și din jurul acestuia au încetat complet.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este de așteptat că acordul "va crea condițiile necesare pentru soluționarea pe termen lung și cu drepturi depline a crizei din jurul Nagorno-Karabah pe o bază echitabilă și în interesul popoarelor armean și azer".

Potrivit președintelui azer Ilham Aliyev, acordul a reprezentat o "capitulare" din partea Armeniei.

Conform acordului, Azerbaidjanul va menține teritoriul din Nagorno-Karabah și zonele înconjurătoare capturate în timpul conflictului. De asemenea, se solicită forțelor armene să predea unele zone pe care le dețineau în afara granițelor Nagorno-Karabahului, inclusiv districtul estic Agdam și zona vestică Kalbacar.

Armenii vor pierde, de asemenea, regiunea Lachin, unde un drum crucial leagă Nagorno-Karabakh de Armenia. Acordul prevede ca o zonă cu o lățime de 5 kilometri în așa-numitul corridor Lachin să rămână deschisă și să fie protejată de o forță rusă de 1.960 de menținători ai păcii sub un mandat de cinci ani.