Discuțiile post-Brexit, noi întârzieri

Discuțiile post-Brexit, noi întârzieri

 

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Discuțiile asupra unui acord comercial UE-Regatul Unit se confruntă cu o nouă amânare după ce o echipă a negociatorului UE Michel Barnier a ieșit pozitivă joi la testul COVID-19.

"Unul dintre negociatorii din echipa mea a ieșit pozitiv pentru Covid-19. Împreună cu David Frost am decis să suspendăm negocierile la nivelul nostru pentru o perioadă scurtă de timp. Echipele își vor continua activitatea cu respectarea deplină a liniilor directoare", a precizat negociatorul-șef al UE pe Twitter.

Barnier se va auto-carantina timp de zece zile, în conformitate cu legislația belgiană, în urma rezultatului testului.

Oficialii britanici urmează să părăsească Bruxelles-ul după discuțiile din această săptămână și, în timp ce discuțiile vor continua să aibă loc de la distanță, absența discuțiilor față în față dintre Barnier și negociatorul-șef al Regatului Unit, David Frost, cu privire la principala diferență politică remarcabilă va întârzia probabil convenirea oricărui acord.

Deși ambele părți au indicat că s-au înregistrat progrese în ultimele zile, persistă diferențe de lungă durată în ceea ce privește accesul flotelor de pescuit europene în apele Regatului Unit, standardele de reglementare comune, cunoscute sub numele de „condiții de concurență echitabile” și soluționarea litigiilor, iar compromisurile nu pot fi găsite în mod facil.

„Discutăm cu ei implicațiile asupra negocierilor. Am fost și vom continua să acționăm în conformitate cu liniile directoare de sănătate publică și să asigurăm sănătatea și bunăstarea echipelor noastre”, a declarat guvernul britanic într-o declarație.

Ambele părți au declarat că trebuie semnat săptămâna viitoare un acord pentru ca aceasta să aibă o șansă de a fi ratificată de legislaturile europene și de parlamentul britanic înainte de sfârșitul anului, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit. În caz contrar, comerțul UE-Regatul Unit se va desfășura în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului.

Fereastra din ce în ce mai strânsă de ratificare i-a determinat pe președintele francez Emmanuel Macron și pe prim-ministrul belgian Alexander de Croo să îndemne Comisia Europeană, la un summit al liderilor UE organizat prin videoconferință, să-și intensifice planificarea unui scenariu „fără acord”.