Turcia aprobă trimiterea trupelor către centrul mixt de monitorizare rus din Azerbaidjan

Turcia aprobă trimiterea trupelor către centrul mixt de monitorizare rus din Azerbaidjan

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Parlamentul turc a adoptat o rezoluție pentru a trimite trupe să monitorizeze acordul de pace intermediat de Rusia între Azerbaidjan și Armenia. Parlamentul a adoptat moțiunea, la 17 noiembrie, cu o largă majoritate (având, cu o singură excepție, sprijinul tuturor partidelor), după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a înaintat cererea de trimitere a trupelor la un centru de monitorizare planificat din Azerbaidjan.

Turcia, care a sprijinit Azerbaidjanul într-un conflict de șase săptămâni cu forțele entice armene din cauza regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a semnat săptămâna trecută un memorandum cu Rusia pentru crearea unui centru comun de monitorizare în Azerbaidjan.

Rezoluția acordă un mandat de un an pentru desfășurarea soldaților turci și a sprijinului civil către un centru comun de monitorizare "într-un loc pe care Azerbaidjanul îl va stabili" și în conformitate cu acordurile strategice dintre cele două țări.

Potrivit Agenției de presă de stat Anadolu, rezoluția subliniază faptul că Azerbaidjanul a solicitat o prezență comună turco-rusă la centrul de monitorizare. De asemenea, documentul îi conferă lui Erdogan o autoritate largă pentru a determina momentul și dimensiunea oricărei desfășurări.

Acordul de pace intermediat de Rusia, încheiat la 10 noiembrie, a venit după ce forțele azere au realizat avansuri majore pe câmpul de luptă pentru a recâștiga teritoriul pierdut în fața separatiștilor armeni în urmă cu aproape trei decenii.

Acordul permite Azerbaidjanului să păstreze o parte considerabilă a regiunii montane, precum și întreaga zonă care înconjoară enclava. Aproximativ 2.000 de pacificatori din Rusia vor fi desfășurați pentru a menține securitatea pe teritoriul regiunii pentru o perioadă de cinci ani.

Oficialii ruși au declarat că implicarea Ankarei se va limita la activitatea centrului de monitorizare de pe teritoriul azer, iar trupele turcești de menținere a păcii nu vor intra în Nagorno-Karabah.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în data de 17 noiembrie că acest centru comun de monitorizare ruso-turc va implica în mare măsură utilizarea dronelor pentru evaluarea situației de pe teren din Nagorno-Karabah.

"Am convenit să înființăm un centru comun care să folosească drone. Vom controla în comun situația de-a lungul liniei de contact cu utilizarea acestor vehicule aeriene. Vom primi informații, le vom analiza împreună și vom trage concluzii despre ceea ce se întâmplă pe teren în modul online", a declarat Putin într-un interviu acordat presei ruse.

Franța, care, împreună cu Statele Unite și Rusia, co-prezidează Grupul de la Minsk care a condus discuțiile în trecut între Armenia și Azerbaidjan, a cerut Rusiei, la 17 noiembrie, să clarifice "ambiguitățile" față de acordul intermediat.