Președintele armean cere alegeri anticipate

Președintele armean cere alegeri anticipate

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Președintele armen Sarkisian a cerut organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Armenia, declarând că acestea sunt necesare pentru rezolvarea actualei crize politice declanșate de războiul din regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Alegerile ar “salva țara de la revoltă” în urma conflictului de șase săptămâni care a dus la pierderi teritoriale armene în enclava Nagorno-Karabakh și în jurul acesteia, a declarat Sarkisian într-un discurs televizat adresat națiunii.

Acesta a îndemnat guvernul prim-ministrului Nikol Pashinian și alianța My Step să vină cu o „foaie de parcurs” pentru alegerile anticipate. Acestea ar trebui să fie organizate de un nou „guvern de acord național”, a adăugat Sarkisian.

"Luând în considerare situația actuală, luând în considerare cererile publice, este evident că, pentru a evita tulburările politice interne, organizarea alegerilor parlamentare anticipate este inevitabilă", a declarat Sarkisian după întâlnirea cu membrii diferitelor grupuri politice.

Sarkisian, care are în mare măsură puteri ceremoniale, a declarat că propunerile sale reflectă opinia dominantă a liderilor partidelor politice și a personalităților publice cu care a avut consultări în ultimele zile.

Unele dintre aceste partide au desfășurat ample demonstrații la Erevan pentru a condamna gestionarea războiului de către Pashinian. Premierul a respins cererile acestora. El nu a clarificat încă în mod public dacă ar putea fi de acord să organizeze alegerile anticipate cerute de oponenții săi politici.

Pashinian l-a demis pe Minstrul de Externe la 16 noiembrie, în urma unei remanieri guvernamentale, în condițiile în care acesta a fost supus unor presiuni din partea lui Sarkisian și a opoziției de a demisiona din cauza acordului de pace cu Azerbaidjanul.

Acordul de pace semnat pe data de 10 noiembrie, mediat de Rusia, care a venit după ce forțele azere au realizat avansuri majore pe câmpul de luptă pentru a recâștiga teritoriul pierdut în fața separatiștilor armeni în urmă cu aproape trei decenii, permite Azerbaidjanului să păstreze o parte considerabilă din regiunea muntoasă, precum și o mare parte din zonă enclavei.

Mii de protestatari furioși au continuat să se adune la Erevan zilnic, susținând cererile a 17 grupări de opoziție care solicită demisia primului-minstru. Autoritățile armene declară că protestele opoziției sunt ilegale, invocând legea marțială declarată în urma izbucnirii războiului din 27 septembrie.

Cel mai mare bloc de opoziție din parlament, Armenia Prosperă, fostul Partid Republican de guvernământ, Partidul Hayrenik (Patria) și Partidul Federației Revoluționare Armene se numără printre cele 17 grupuri de opoziție care au lansat protestele respective, începând cu 10 noiembrie. Liderii acestor partide au fost arestați și eliberați de mai multe ori de la începerea protestelor.