UE salută sfârșitul luptelor din Nagorno-Karabah și îndeamnă părțile la încetarea focului

UE salută sfârșitul luptelor din Nagorno-Karabah și îndeamnă părțile la încetarea focului

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Uniunea Europeană a salutat încheierea luptelor din regiunea separatistă Nagorno-Karabah și a cerut tuturor părților să "respecte cu strictețe" încetarea focului intermediată de Moscova între Armenia și Azerbaidjan, pentru a se preveni alte pierderi de vieți omenești.

Șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, a cerut "tuturor actorilor regionali să se abțină de la orice acțiune sau retorică" ce ar putea pune în pericol armistițiul semnat în data de 10 noiembrie.

Acordul de pace încheiat la 10 noiembrie a venit după ce forțele azere au înregistrat câștiguri majore pe câmpul de luptă în ultimele șase săptămâni, redobândind teritoriul pierdut în fața separatiștilor armeni în urmă cu aproape trei decenii.

Acordul permite Azerbaidjanului să păstreze o perte considerabilă a regiunii montane, precum și întreaga zonă care înconjoară enclava. Aproximativ 2.000 de pacificatori ruși vor fi desfășurați pentru a menține securitatea pe teritoriu pentru o perioadă de cinci ani.

În timpul conflictului, Rusia și Armenia și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la implicarea în conflict a luptătorilor din Siria și Libia, care au fost apparent transportați către Nagorno-Karabah de către Turcia, cel mai apropiat aliat al Azerbaidjanului.

Borrell a declarat că blocul comunitar va monitoriza îndeaproape implementarea armistițiului, acordând o atenție deosebită problemei luptătorilor străini.

"UE solicită de asemenea retragerea completă și promptă a tuturor luptătorilor străini din regiune", a afirmat el, adăugând că încetarea ostilităților a fost doar un prim pas pentru a pune capăt "conflictului de lungă durată din Nagorno-Karabah".

Enclava Nagorno-Karabah este recunoscută pe plan internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar etnicii armeni care alcătuiesc cea mai mare parte a populației resping dominația azeră. Aceștia și-au guvernat propriile afaceri cu sprijinul Armeniei, deoarece trupele azere și civilii etnici azeri au fost alungați din regiune într-un război care s-a încheiat cu o încetare a focului în 1994.

"UE consideră că trebuie reînnoite eforturile pentru o soluționare negociată, cuprinzătoare și durabilă a conflictului, inclusiv cu privire la statutul Nagorno-Karabah", a declarat Borrell.

"Prin urmare, UE își reiterează sprijinul deplin față de formatul internațional al Grupului de la Minsk al OSCE condus de copreședinții săi și față de reprezentantul personal al președintelui în funcție al OSCE pentru a se putea urmări și implementa acest obiectiv".