O nouă criză politică – Georgia

O nouă criză politică – Georgia

În Georgia are loc astăzi al doilea tur al alegerilor parlamentare; primul tur s-a desfășurat la 31 octombrie. Numărul alegătorilor cu drept de vot este de 2,1 milioane cetățeni. Opoziția boicotează alegerile de astăzi, acuzând partidul de la putere că a falsificat rezultatele primului tur al alegerilor. Totodată, pe buletinele de vot se află și numele candidaților opoziției, în pofida boicotării scrutinului de către partidele din opoziție. Liderii formațiunilor de opoziție au amenințat cu retragerea mandatelor tuturor candidaților care au fost aleși în primul tur de scrutin.

Opoziția nu are reprezentanți în secțiile de votare, apreciind că acest scrutin este unul nelegitim și formal întrucât participă la alegeri exclusiv partidul aflat la guvernare, Visul Georgian. Între timp, partidele de opoziție au anunțat noi proteste împotriva modului îm care formațiunea Visul Georgian ar fi falsificat primul tur al alegerilor, de la 31 octombrie.

Alegerile de astăzi se desfășoară în 17 circumscripții electorale; în marea majoritate a acestora, pe buletinele de vot figurează candidații formațiunii la putere, Visul Georgian și cei ai principalei formațiuni de opoziție, Mișcarea Națională Unită (în unele cazuri, contracandidații opoziției au fost stabiliți prin consens la nivelul întregului bloc de opoziție). Unul dintre liderii opoziției politice este Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei.

În conformitate cu rezultatele primul tur de scrutin, 9 partide au trecut pragul necesar pentru a fi reprezentate în Parlament, conform sistemului de reprezentare proporțională, în timp ce astăzi se derulează al doilea tur de scrutin în 17 din cele 30 de circumscripții din Georgia: Visul Georgian, la putere – 48,15% (61 mandate). Mișcarea Națională Unită – Blocul Opoziției Unite – 27,14% (34 mandate), Georgia Europeană – 3,78% (4 mandate plus 1 din redistribuiri), Strategia Agmashenebeli – 3,15% (4 mandate), Lelo – 3,15% (4 mandate), Alianța Patrioților – 3,14% (4 mandate), Girchi – 2,89% (3 mandate plus 1 din redistribuiri), Aleko Elisashvili – 1,33% (1 mandat plus 1 din redistribuiri), Partidul Muncii – 1% (1 mandat).

Mișcarea Națională Unită – Blocul Opoziției Unite nu recunoaște rezultatele acestor alegeri și a amenințat cu retragerea mandatelor tuturor candidaților ei aleși în calitate de parlamentari la 31 octombrie. Acestei formațiuni i se adaugă și celelalte formațiuni de opoziție care au depășit pragul parlamentar de 1% și au reprezentanți de jure în noul Parlament. Toate aceste formațiuni cer reluarea alegerilor (desfășurarea de alegeri parlamentare anticipate) și desfășurarea de mari proteste naționale până la adoptarea deciziei de reluare a scrutinului. La cele mai recente proteste din țară au participat cca 45.000 de cetățeni.

Comunitatea internațională a identificat numeroase nereguli în desfășurarea alegerilor, inclusiv utilizarea resurselor administrative de către partidul aflat la putere, însă, potrivit OSCE, în general au fost respectate libertățile fundamentale. Secretarul de stat american Mike Pompeo a vizitat recent Georgia, iar în cadrul acestei vizite a evidențiat indirect sprijinul politic pentru actuala putere din Georgia, lansând către opoziția politică invitația de recunoaștere a rezultatelor alegerilor de la 31 octombrie.

Divizarea principalelor opțiuni ale populației țării între formațiunea aflată la putere (Visul Georgian) și Blocul Opoziției Unite, precum și nerecunoașterea și boicotarea alegerilor de către opoziție, generează premise interne pentru o nouă criză politică de durată în Georgia.