Maia Sandu va întreprinde o vizită oficială în Ucraina la 12 ianuarie

Maia Sandu va întreprinde o vizită oficială în Ucraina la 12 ianuarie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va întreprinde o vizită oficială la Kiev, pe 12 ianuarie 2021, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit șefului adjunct al Administrației prezidențiale a Ucrainei, Igor Juvkov, „vom începe noul an prin reluarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova. Pe 12 ianuarie, noua președintă aleasă Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Ucraina, aceasta fiind prima ei vizită de la alegeri”.

Președintele R. Moldova va avea, cu această ocazie, întâlniri cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, cu premierul ucrainean Denis Șmâgal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmitro Razumkov; potrivit comunicatului Președinției R.Moldova, „la Kiev Președintele Maia Sandu va avea o întrevedere oficială cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cu Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal, și cu Speakerul Parlamentului, Dmytro Razumkov. Componența delegației oficiale va fi anunțată în curând”.

Se confirmă astfel beneficiile externe ale alegerii Maiei Sandu ca președinte al R. Moldova. După primirea la Chișinău (în prima vizită oficială în R. Moldova de la alegerea acesteia ca președinte al R. Moldova) a președintelui României, Klaus Iohannis, următorul contact la vârf al noului președinte de la Chișinău este Kievul. La Kiev va fi efectuată prima vizită oficială externă a Maiei Sandu în noua sa calitate, de președinte al R. Moldova. Vizita acesteia la Kiev prefigurează relansarea relației bilaterale dintre Ucraina și R. Moldova, după “înghețul” acestei relații din perioada filorusului Igor Dodon.  

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu la Kiev imediat după alegerea ei în funcția de președinte. Președintele ucrainean s-a arătat convins că alegerea Maiei Sandu reprezintă o ocazie bună pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene, după ce acestea au fost deteriorate de către Igor Dodon, care a declarat că Crimeea aparține Rusiei.

Prin cele două prime contacte oficiale, cu omologii acesteia din România și Ucraina, Maia Sandu își confirmă, practic, interesul de relansare a două dintre relațiile bilaterale extrem de importante pentru R. Moldova, pe care predecesorul său, Igor Dodon, le-a ignorat sau le-a degradat cu bună intenție.