Treisprezece țări solicită UE să sprijine eforturile de vaccinare ale membrilor Parteneriatului Estic

Treisprezece țări solicită UE să sprijine eforturile de vaccinare ale membrilor Parteneriatului Estic

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Treisprezece state membre ale UE au cerut recent Comisiei Europene să sprijine țările Parteneriatului Estic în eforturile lor de a obține un acces accesibil și echitabil la vaccinurile COVID-19, potrivit unei scrisori comune a acestora.

În scrisoarea lor comună, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Suedia solicită ca UE „să depășească inițiativele actuale” și „ să faciliteze accesul la vaccin într-o altă parte importantă a vecinătății europene, cum ar fi Parteneriatul Estic”.

Nicio țară din "Vechea Europă" nu a aderat la inițiativă – inclusiv membrii fondatori ai UE sau Portugalia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii. Născut sub președinția cehă în 2009, la inițiativa Poloniei și Suediei, Parteneriatul Estic primește un impuls doar atunci când țările UE din Est îl includ în prioritățile lor în timpul exercitării președinției.

Semnatarii au subliniat faptul că sprijină cu fermitate eforturile statelor membre și ale Comisiei de a împărți vaccinurile din contractele alocate cu cei mai apropiați vecini ai UE, cum ar fi Balcanii de Vest. "În același timp, considerăm că UE trebuie să depășească inițiativele actuale și să acorde o atenție și un sprijin similare altor vecini ai UE – țările Parteneriatului Estic (EaP) – dacă doresc acest lucru", au scris aceștia. "Credem că granițele noastre nu vor fi sigure dacă nu ne extindem sprijinul", se afirmă în scrisoare.

Semnatarii au subliniat faptul că partenerii estici ai UE "și-au exprimat în numeroase rânduri aprecierea pentru asistența UE legată de COVID și au pledat pentru facilitarea accesului la vaccin".

Potrivit acestora, o astfel de asistență ar putea fi astfel acordată prin intermediul inițiativei comune "Team Europe", în cadrul căreia un grup de lucru conduce consultări privind donarea de vaccinuri către țările din Balcanii de Vest, inclusiv sprijin din partea instrumentelor UE.

Țările din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, care găzduiesc aproximativ 20 milioane de persoane – s-au luptat pentru a obține acces la vaccinurile COVID-19 provenite de la mai multe companii și programe și vor rămâne mult în urma eforturilor UE de a atinge imunitatea efectivelor prin vaccinarea rapidă a unui număr mare de cetățeni ai acestora.

Majoritatea încă așteaptă sosirea primelor vaccinuri, fără un calendar ferm pentru începerea programelor lor naționale de vaccinare.

Multe țări balcanice își pun speranțele pe COVAX, o agenție globală de achiziții de vaccinuri înființată de Organizația Mondială a Sănătății și de diferite grupuri caritabile globale pentru a aborda inechitățile în creștere ale distribuției vaccinurilor, dar distribuția respectivă ar putea să nu înceapă înainte de primăvară.