Azerbaidjan consideră o vizită oficială armeană la Nagorno-Karabah drept "provocare"

Azerbaidjan consideră o vizită oficială armeană la Nagorno-Karabah drept "provocare"

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a protestat împotriva vizitei Ministrului armean de Externe, Ara Aivazian, în regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, numind această vizită o provocare și „o încercare de a incita la tensiuni”.

Aivazian a vizitat regiunea pe 5 ianuarie a.c., unde s-a întâlnit cu Ministrul de Externe de facto al guvernului separatist David Babayan și a semnat un program de consultări.

Leyla Abullayeva, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe al Azerbaidjanului, a declarat într-o declarație că vizita "ilegală" a lui Aivazian la Nagorno-Karabah "contrazice" un acord de armistițiu semnat de Azerbaidjan, Armenia șiRusia, care a pus capăt unui război de 44 de zile între Baku și Erevan cu privire la regiunea separatistă.

"Încălcarea obligațiilor de către oficialul de la Erevan este o provocare, iar astfel de acțiuni destinate publicului intern [din Armenia] nu se adaugă la normalizarea situației din regiune", a declarat Abullayeva, adăugând că Erevan ar trebui să accepte schimbările din regiune.

Armistițiul susținut de Moscova a pus capăt luptelor grele dintre forțele azere și armene care au începutpe 27 septembrie 2020 și au luat mii de vieți de ambele părți.

Ca parte a armistițiului, Armenia a pierdut controlul asupra unor părți ale teritoriului enclavei, precum și asupra a șapte districte din Azerbaidjan pe care le-a deținut din anii 1990.

Separatiștii armeni și-au păstrat controlul asupra majorității teritoriului Nagorno-Karabah, iar aproximativ 2,000 de soldați ruși de menținere a păcii s-au desfășurat de-a lungul zonelor frontaliere pentru a proteja o legătură terestră care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.