Belarus extinde detenția preliminară a liderei opoziției, Maria Kolesnikova

Belarus extinde detenția preliminară a liderei opoziției, Maria Kolesnikova

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Autoritățile de la Minsk au prelungit cu două luni arestarea preventivă a Mariei Kolesnikova, o figură de opoziție care se confruntă cu acuzații ce vizează securitatea națională.

Consiliul de Coordonare al opoziției politice din Belarus a declarat, la 6 ianuarie, că anchetatorii au prelungit detenția Mariei Kolesnikova până în 8 martie.

Kolesnikova este un membru-cheie al Consiliului de Coordonare, un organism înființat de opoziția politică din Belarus pentru a facilita un transfer de putere în țară în urma alegerilor prezidențiale din august despre care opoziția spune că au fost fraudate, iar Occidentul a refuzat să le accepte.

Kolesnikova a fost arestată în septembrie anul trecut și este acuzată de acțiuni menite să dăuneze securității naționale a țării prin intermediul mass-media și internetului. Kolesnikova, care respinge acuzația ca fiind motivată politic, ar putea fi condamnată la până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

Demonstrațiile în masă au cuprins Belarusul începând cu data de 9 august, când au avut loc alegeri prezidențiale, în urma cărora Aleksandr Lukașenko a obținut al șaselea mandat consecutiv.

Votul respectiv a fost respins de o mare parte a populației, adevăratul câștigător fiind liderul opoziției Svetlana Tsikhanovskaya, care a părăsit țara în Lituania la scurt timp după alegeri, din motive de securitate.

Lukașenko a îndreptat o acțiune brutală de represiune postelectorală în care aproape 30,000 de persoane au fost reținute și sute de persoane au fost bătute în detenție și pe străzi.

UE și Statele Unite refuză să-l recunoască pe Lukașenko drept lider legitim al țării și au aplicat sancțiuni asupra acestuia și a altor înalți oficiali din Belarus.