Turcia și Regatul Unit asigură un comerț în valoare de 25 miliarde de dolari în cadrul acordului post-Brexit

Turcia și Regatul Unit asigură un comerț în valoare de 25 miliarde de dolari în cadrul acordului post-Brexit

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Acordul comercial post-Brexit dintre Turcia și Regatul Unit a protejat afaceri în valoare de 25 miliarde de dolari între cele două națiuni care reprezintă totodată și unele din cele mai mari economii de la periferia Uniunii Europene.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris acest acord ca fiind „cel mai important acord comercial” de la semnarea, de către Ankara, a unei uniuni vamale cu UE în anul 1995, în timp ce Secretarul britanic pentru Comerț Internațional, Liz Truss, a declarat că va duce la „un acord nou și mai ambițios cu Turcia în viitorul apropiat”.

Ruhsar Pekcan, Ministrul turc al Comerțului, a declarat că: „fără un acord, aproximativ 75% din exporturile turcești în Marea Britanie vor fi supuse tarifelor, cauzând pierderea a aproximativ 2,4 miliarde dolari; acest risc a dispărut acum”.

Noul acord, care a intrat în vigoare la 31 decembrie 2020 și reproduce legăturile care existau atunci când Regatul Unit era încă în UE, asigură continuarea comerțului fără tarife cu produse neagricole între Marea Britanie și Turcia.

Din cauza Uniunii Vamale a Ankarei cu Uniunea, Marea Britanie a trebuit să semneze mai întâi propriul acord cu Europa înainte de a încheia tratatul cu Turcia.

Gulcin Ozkan, vice-decan și profesor de finanțe la King's College din Londra, a declarat că, deși acordul a fost unul comercial, a reprezentat o "mare ușurare" pentru ambele țări în raport cu scenariul unui Brexit no-deal și absența unui acord de liber schimb ALS între Turcia și Marea Britanie.

Din perspectiva Turciei, acordul pentru Brexit, mai degrabă decât acordul de liber schimb, ar putea avea implicații mari pentru economia internă. "Aceasta deschide de fapt un nou teritoriu pentru Turcia în negocierea unei uniuni vamale reînnoite și actualizate cu UE", a declarat CAN Selcuki, director general al Instanbul Economics Research. „Pentru prima dată o țară mare din periferia Europei a încheiat un acord comercial cu UE care ar putea oferi un model pentru viitorul uniunii vamale Turcia-UE și care oferă cel mai semnificativ parteneriat în viitor.”

Turcia a făcut presiuni pentru ca reforma uniunii vamale cu UE să reflecte realitățile comerțului secolului XXI, determinate de evoluțiile tehnologiilor informației și comunicațiilor.

Cu toate acestea, deteriorarea relațiilor dintre Ankara și UE a încetinit discuțiile privind viitorul relației. Între timp, acordul cu Regatul Unit necesită negocieri în următorii doi ani pentru a se extinde acordul cu includerea probabilă a unor sectoare vitale precum agricultura și serviciile.