Azerbaidjanul lansează exporturile de gaze către piața europeană dominată de Rusia

Azerbaidjanul lansează exporturile de gaze către piața europeană dominată de Rusia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Azerbaidjanul a început aprovizionarea comercială cu gaze naturale către Uniunea Europeană prin conducta Trans Adriatică (TAP), întrucât regiunea încearcă să diversifice aprovizionarea cu energie.

Gazul, pompat de câmp gigant Shah Deniz 2 din Marea Caspică, a început să fie livrat în Italia, Grecia și Bulgaria în data de 31 decembrie 2020, a declarat compania energetică de stat SOCAR din Azerbaidjan prinr-un comunicat de presă.

Președintele SOCAR, Rovnag Abdullayev, a salutat dezvoltarea ca fiind o "zi istorică". „Unii au fost sceptici cu privire la acest proiect. Acum misiunea este îndeplinită - gazul natural al Azerbaidjanului a ajuns în Europa”, a declarat acesta.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) este punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura între zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.

Azerbaidjanul furnizează deja gaz Turciei și își propune să furnizeze piețelor europene de gaze naturale 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an.

Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi către Grecia şi Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

În prezent Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa şi anul viitor intenţionează să îşi majoreze exporturile spre piaţa europeană, care include şi Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Moscova și-a accelerat recent eforturile de finalizare a conductei de gaze naturale Nord Stream 2 către Germania, un proiect care a stagnat în urmă cu un an din cauza sancțiunilor SUA.