SUA sancționează navele rusești care lucrează la conducta Nord Stream 2

SUA sancționează navele rusești care lucrează la conducta Nord Stream 2

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Statele Unite au impus sancțiuni unei nave rusești în încercarea de a opri finalizarea controversatei conducte Nord Stream 2, care ar transporta gazul natural rusesc în Europa pe sub Marea Baltică.

Sancțiunile împotriva navei rusești de fixare a conductelor Fortuna și proprietarul acesteia, KVT-RUS, reprezintă un gest simbolic împotriva Nord Stream 2 efectuat în ziua în care președintele Donald Trump își părăsea biroul după contestarea conductei.

Guvernul SUA și mai mulți membri ai UE vor să împiedice finalizarea conductei, spunând că aceasta va consolida regiunea energetică a Rusiei asupra Europei și va submina rolul Ucrainei ca țară de tranzit pentru gazul rusesc.

„Nord Stream 2, dacă ar fi finalizat, ar oferi Rusiei mijloacele de a ocoli complet Ucraina, privând Ucraina de venituri vitale și deschizând-o către acțiuni agresive rusești suplimentare, oferind în același timp mijloacele de utilizare a resurselor naturale ca instrument de presiune politică și influență malign împotriva Europei Occidentale”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo.

„Anunțul de astăzi demonstrează că Statele Unite nu se tem să-i tragă la răspundere pe cei care continuă să ajute și să susțină acest instrument de constrângere rusesc”, a adăugat el.

Președintele ales Joe Biden, care l-a înlocuit pe Trump pe 20 ianuarie, s-a opus Nord Stream 2, dar încearcă, de asemenea, să reconstruiască legăturile cu aliații europeni care participă la proiect.

Antony Blinken, candidatul lui Biden la funcția de secretar de stat, a declarat în cadrul audierii de confirmare a Senatului din 19 ianuarie că noua administrație va continua să se opună construcției conductei Nord Stream 2.

Conducta, concepută pentru a dubla capacitatea gazoductului existent Nord Stream, din Rusia în Germania, a reprezentat un punct de dispută între Berlin și Washington.

Germania și Rusia spun că măsurile SUA reprezintă sancțiuni extrateritoriale ilegale asupra activității comerciale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de presă Interfax că Rusia intenționează „să continue lucrările pentru finalizarea acestui proiect”, în ciuda sancțiunilor.

Sancțiunile au fost aplicate în conformitate cu contracararea adversarilor Americii prin intermediul Legii privind sancțiunile (CAATSA) și ar putea fi extinse în conformitate cu noi dispoziții privind sancțiunile din proiectul de lege anual al SUA privind politica de apărare, care a intrat în vigoare luna aceasta.

Noua lege privind sancțiunile prevede, de asemenea, măsuri punitive împotriva companiilor care sapă tranșee, asigură nave sau le oferă facilități portuare. La începutul acestei săptămâni, compania norvegiană de certificare DNV GL a confirmat că se retrage din proiect din cauza amenințării sancțiunilor SUA.

Nu este clar ce impact vor avea sancțiunile atât timp cât Fortuna se află în afara apelor teritoriale ale SUA. Statul german Mecklenburg-Pomerania Inferioară, unde se conectează secțiunea germană a conductei, a creat o fundație specială de mediu pentru a proteja companiile de sancțiunile SUA.