Tihanovskaia se va adresa Consiliului de Securitate al ONU pentru reprimarea protestelor din Belarus

Tihanovskaia se va adresa Consiliului de Securitate al ONU pentru reprimarea protestelor din Belarus

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, se va adresa săptămâna aceasta Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din cauza represiunii continue împotriva protestatarilor și presei independente din țara sa.

Echipa de presă a opozantei Tihanovskaia a declarat pe Telegram că aceasta va ridica, la o sesiune online a Consiliului de Securitate al ONU din 22 ianuarie a.c., problema activiștilor și reporterilor închiși de către regimul de la Minsk.

"Svetlana va vorbi despre cazul bloggerului închis, Ihar Losik, care a fost în greva foamei pentru mai mult de o lună, jurnaliștii Katsyaryna Barysevich, Katsyaryna Andreyeva, Daryya Chultsova, [și] managerul media Andrey Alyaksadrau", a declarat serviciul de presă al opozantei, adăugând că Tihanovskaia va vorbi de asemenea despre "alți prizonieri de conștiință" din Belarus, inclusiv Dzmitry Furmanau, Uladzimer Kniha și Yauhen Raznichenka, care au fost judecați în Belarus pentru strângerea de semnături ale susținătorilor Svetlanei Tsikhanouskaya pentru a o numi candidat la președinție la alegerile de anul trecut.

La reuniunea ONU, Tihanovskaia va ridica de asemenea problema lansării "unei investigații internaționale asupra crimelor regimului [președintelui Aleksandr] Lukașenko și va solicita organizarea unei sesiuni oficiale a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda criza din Belarus".

Este a doua adresare a Svetlanei Tihanovskaia în cadrul ONU de la începutul represiunii violente a guvernului Lukașenko asupra protestatarilor care îl acuză că acesta a fraudat alegerile din 9 august 2020.

În discursul său online anterior, adresat ONU în septembrie 2020, Tihanovskaia a solicitat sancțiuni împotriva funcționarilor din Belarus implicați în încălcări ale drepturilor omului și a îndemnat ONU să trimită o misiune internațională în țara sa pentru a monitoriza încălcările în masă ale drepturilor omului de acolo.

Mii de persoane – inclusiv membri ai presei -- au fost reținute de forțele de ordine în timpul represiunii respective, zeci dintre acestea fiind rănite.

Uniunea Europeană și Statele Unite au refuzat să recunoască realegerea lui Lukașenko și au impus sancțiuni în legătură cu represiunea împotriva protestatarilor.