Curtea Europeană pentru Drepturile Omului constată numeroase abuzuri în timpul protestelor din Piața Maidan / Kiev, Ucraina

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului constată numeroase abuzuri în timpul protestelor din Piața Maidan / Kiev, Ucraina

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat recent că autoritățile ucrainene au comis o serie de încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor pro-europene din Piața Maidan de la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, care l-au forțat pe președintele prorus, Viktor Ianukovici, să demisioneze.

Într-o hotărâre pronunțată la 21 ianuarie a.c. privind cinci procese intentate de 33 de cetățeni ucraineni și dezbătute de Curte, CEDO a declarat că în timpul protestelor au existat încălcări multiple ale articolelor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Încălcările respective se referă prioritar la interzicerea torturii și tratamentelor inumane și degradante, la asigurarea dreptului la libertate și securitate, la libertatea de întrunire și de asociere, la dreptul la viață și dreptul la respectarea vieții private și de familie.

"Curtea a constatat încălcări multiple ale mai multor articole ca urmare a modului în care autoritățile au acționat în timpul protestelor din Piața Maidan și a absenței până în prezent a unui mecanism independent și eficient în Ucraina pentru investigarea infracțiunilor comise de către ofițerii de aplicare a legii și de către alte instituții ale statului”.

Protestele din Piața Maidan, cunoscute sub numele de mișcarea Euromaidan, au început în noiembrie 2013, când protestatarii s-au adunat pe Maidan, piața centrală din capitală, Kiev, după ce Ianukovici a anunțat că amână planurile de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană și va căuta relații economice mai strânse cu Rusia.

Forțele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor neînarmați. Procurorii ucraineni spun că 104 de persoane au fost ucise și 2.500 rănite în cadrul protestelor.

Evitând un accord susținut de Occident și Rusia pentru a pune capăt conflictului, Ianukovici a abandonat puterea și a fugit de la Kiev la data de 21 februarie 2014. Fostul președinte, care a fost transportat în secret în Rusia și care a rămas acolo până în prezent, neagă faptul că ar fi ordonat poliției să-și folosească armele împotriva protestatarilor și susține că violențele au fost parte a unei „operațiuni planificate” de răsturnare a guvernului său.