UE și Turcia vor depune eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor

UE și Turcia vor depune eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Uniunea Europeană și Turcia s-au presat și încurajat reciproc să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți relațiile îndelung tensionate din cauza dezacordurilor legate de o serie de chestiuni, inclusiv energia și migrația.

Turcia, care rămâne candidat oficial pentru aderarea la UE în ciuda tensiunilor menționate, se confruntă cu amenințarea sancțiunilor economice ale Uniunii în legătură cu disputa privind hidrocarburile cu Grecia în estul Mediteranei, însă relațiile dintre Bruxelles și Ankara s-a îmbunătățit în primele zile ale noului an.

"Am văzut o îmbunătățire a atmosferei generale", a declarat recent șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în timp ce l-a întâmpinat pe Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu la Bruxelles, pentru discuții. „Intențiile și anunțurile trebuie traduse în acțiuni”, a subliniat oficialul european.

Tonul îmbunătățit dintre cele două părți este rezultatul unei conferințe video între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din 9 ianuarie, ambele părți subliniind cu acea ocazie importanța relației bilaterale.

Cavusoglu a declarat că speră ca Președinta Comisiei Europene Von der Leyen și Charles Michel, șeful Consiliului European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, vor vizita Turcia la invitația lui Erdogan. "Este, desigur, important să existe o atmosferă pozitivă în legăturile dintre Turcia și UE, dar, pentru ca aceasta să fie durabilă, trebuie să luăm măsuri concrete", a adăugat Cavusoglu.

Anul trecut s-a dovedit deosebit de dificil pentru relațiileTurcia-UE, cu o explozie în disputa de lungă durată dintre Turcia și Grecia, precum și cu moment tensionate între Erdogan și omologul său francez Emmanuel Macron.

Însă speranțele pentru un 2021 mai armonios au crescut între timp; Ankara și Atena urmează acum să își soluționeze dezacordul prin discuții exploratorii care vor avea loc la Istanbul la 25 ianuarie, iar Macron și Erdogan au făcut un schimb de scrisori în care au convenit să reia discuțiile menite să restabilească relațiile bilaterale.

Întâlnirea din această lună dintre Turcia și Grecia va fi prima de când negocierile dintre cei doi vecini NATO au fost suspendate în 2016, după 60 runde inutile de discuții care au durat 14 ani.

Planurile de a relansa discuțiile de anul trecut au eșuat după un dezacord cu privire la nava turcă de explorare seismic Oruc Reis, trimisă în apele disputate. Nava s-a întors între timp în Turcia.