CEDO: Rusia a comis încălcări ale drepturilor omului după războiul cu Georgia

CEDO: Rusia a comis încălcări ale drepturilor omului după războiul cu Georgia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că Rusia a comis încălcări ale drepturilor omului – inclusiv tortură și împiedicarea persoanelor să se întoarcă acasă -- după războiul de cinci zile cu Georgia, în 2008.

În verdictul său din 21 ianuarie a.c., CEDO a declarat că aproximativ 160 de civili georgieni capturați de trupele rusești "se confruntă cu acte umilitoare care le-au provocat suferință și trebuie considerați drept tratament inuman și degradant", adăugând că prizonierii georgieni au fost supuși "detenției arbitrare".

Conflictul a izbucnit în august 2008 și s-a încheiat după mai puțin de o săptămână, soldații ruși rămânând în regiunile Georgiei, Osetia de Sud și Abhazia, despre care Moscova a declarat atunci că ar fi state independente.

Georgia a intentat un proces împotriva Rusiei, acuzând Moscova că a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului în timpul războiului și după acesta.

Rusia a declarat că trebuia să intervină pentru a-și proteja cetățenii și forțele de menținere a păcii, lansând o operațiune împotriva Georgiei “pentru a aduce pacea”.

Potrivit hotărârii CEDO, "a existat o practică administrativă... în ceea ce privește actele de tortură din care prizonierii georgieni de război au fost victime".

Curtea a decis, de asemenea, că Rusia este responsabilă pentru faptul că mulți cetățeni georgieni au fost împiedicați să se întoarcă în Osetia de Sud sau Abhazia după război și a ordonat Rusiei „să efectueze o anchetă adecvată și eficientă” în astfel de cazuri.

CEDO a declarat că evenimentele din timpul fazei active a ostilităților din război nu se încadrează în jurisdicția Rusiei și a declarat această parte a cererii Georgiei drept inadmisibilă, întrucât nicio parte nu a beneficiat de un control efectiv asupra teritoriilor afectate de război.

În ciuda unei părți din hotărârea care a fost pronunțată împotriva Georgiei, președintele Salome Zurabishvili a salutat decizia Curții ca fiind o "victorie pentru întreaga Georgie". "Statul (georgian) este recunoscut ca victimă a acestui război, iar decizia Curții este o mare realizare pentru țara noastră, societatea noastră, istoria noastră și pentru viitor", a afirmat liderul georgian. „Este baza pe care trebuie să ne construim viitorul și unitatea”, a adăugat aceasta.

Puține alte țări au urmat inițiativa Rusiei în recunoașterea independenței Abhaziei și a Osetiei de Sud, în timp ce Tbilisi și comunitatea internațională în sens larg consideră că cele două regiuni separatiste sunt teritorii georgiene.