UE va impune sancțiuni Rusiei până la summitul din martie a.c.

UE va impune sancțiuni Rusiei până la summitul din martie a.c.

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Uniunea Europeană urmează să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor aliaților președintelui rus Vladimir Putin în martie, posibil în perioada premergătoare summitului UE, după ce o reuniune a reprezentanților a aprobat măsuri punitive, au declarat recent diplomații europeni.

Sancțiunile, ca răspuns la încarcerarea principalului critic intern al lui Putin, Alexei Navalnîi, ar putea fi primele impuse în cadrul noului cadru UE care a fost adoptat în decembrie și care permite blocului să ia măsuri împotriva persoanelor care încalcă drepturile omului la nivel mondial.

„Mă aștept să existe sancțiuni suplimentare înainte de summitul UE din martie”, a spus un diplomat superior al UE, referindu-se la adunarea celor 27 de lideri ai blocului de la Bruxelles din 25-26 martie. Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc pe 22 martie.

O reuniune recentă a ambasadorilor UE a arătat un sprijin larg pentru sancțiuni, țări precum Suedia, Germania, Franța, Polonia și țările baltice cerând interdicții de călătorie și înghețarea activelor.

Cu toate acestea, nu s-a discutat despre oprirea uriașului gazoduct Nord Stream II din Rusia către Germania, în ciuda apelurilor unor membri UE de a-l viza cu sancțiuni. Nu este clar dacă elitele puternice de afaceri, cunoscute sub numele de oligarhi, ar putea fi și ele vizate de sancțiuni așa cum  doresc susținătorii lui Navalnîi.

Presiunea pentru sancțiuni a crescut de când Moscova a înfuriat țările europene la 5 februarie prin expulzarea diplomaților germani, polonezi și suedezi fără a-i transmite această decizie șefului politicii externe a UE, care s-a aflat la Moscova în ziua respectivă pentru o vizită oficială. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a numit UE un "partener nesigur" în cursul unei conferințe de presă despre care parlamentarii UE spun că a avut ca scop umilirea Bruxelles-ului.

„Sancțiunile trebuie să fie în curând, altfel impactul lor este slăbit”, a declarat un al doilea diplomat superior al UE.

Unele țări au prezentat numele celor despre care cred că ar trebui să facă obiectul unor sancțiuni, dar au refuzat să ofere detalii îngrijorate că potențialele obiective ar putea muta activele din băncile europene.

UE a impus deja sancțiuni economice Rusiei pentru anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014. Anul trecut a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor asupra a șase oficiali ruși apropiați de Putin din cauza otrăvirii lui Navalnîi în august. Moscova neagă orice vinovăție în otrăvirea lui Navalnîi și pretinde că nu a văzut nicio dovadă a otrăvirii acestuia din partea țărilor care acuză Kremlinul de acest gest.