SUA amână sancționarea entităților germane din cauza gazoductului Nord Stream 2

SUA amână sancționarea entităților germane din cauza gazoductului Nord Stream 2

Alexandru-Marian Crenganiș

 

SUA ar amâna pentru moment sancționarea oricărei entități germane asupra gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, potrivit datelor prezentate de mai mulți experți americani familiarizați cu această chestiune, în timp ce administrația Biden încearcă să oprească proiectul fără a antagoniza Germania, un aliat european apropiat.

Un raport cheie către Congres, a cărui reuniune pe tema Nord Stream II trebuia să aibă loc marțea trecută, ar putea fi publicat în perioada imediat următoare și este de așteptat ca eventual decizie a SUA să includă doar un număr mic de entități legate de Rusia.

Proiectul Nord Stream 2 a fost văzut ca o sursă majoră de fricțiuni în relațiile transatlantice în timpul administrației președintelui Donald Trump; proiectul, care ar aduce gazul rusesc în inima Europei, este în present aproape de finalizare. Oficialii lui Trump au declarat, cu argumente susținute în esență și preluate și de administrația președintelui Joe Biden, că proiectul subminează securitatea europeană prin legarea mai strânsă a continentului european de Moscova.

Experții familiarizați cu această problemă au declarat că secretarul de stat Antony Blinken nu este interesat să vizeze companii sau persoane din țări precum Germania, argumentând că este mai important să se găsească o soluție diplomatică pentru a se remedia faliile create de abordarea "America First" a lui Trump în politica externă.

Această reticență stârnește proteste în rândul criticilor care susțin că legislația SUA impune adoptarea obligatorie de sancțiuni împotriva oricărei entități străine dacă a ajutat la construcția conductei. Ei spun, de asemenea, că, deși SUA ar putea încerca să ușureze tensiunile cu Germania, riscă (prin pasivitatea sa în cazul gazoductului Nord Stream II) să înstrăineze alți aliați precum Ucraina, Polonia și statele baltice.

După doar o lună de mandat al actualului președinte, dezbaterea asupra conductei obligă administrația Biden să navigheze diplomatic între încercarea de a menține presiunea asupra Rusiei și construirea unor legături mai strânse cu Germania, puternic aliat NATO. Timpul proielnic se termină însă pentru americani, conducta fiind aproape terminată.

Două personae familiarizate cu această chestiune au declarat că, deși administrația Trump s-a ferit de sancționarea entităților germane, aceasta pregătise o astfel de acțiune în ultimele sale săptămâni. Printre potențialele ținte s-a numărat și Matthias Warnig, directorul executiv german al Nord Stream 2 și fost agent est-german Stasi, care îl cunoaște personal pe președintele rus Vladimir Putin cel puțin din 1991.