Liderii G7 sporesc suportul COVAX, concentrându-se pe recuperarea COVID

Liderii G7 sporesc suportul COVAX, concentrându-se pe recuperarea COVID

         Alexandru-Marian Crenganiș

 

Grupul celor șapte lideri, care controlează puțin sub jumătate din economia lumii, a promis miliarde de dolari către COVAX, un program al Națiunilor Unite de vaccinare împotriva coronavirusului pentru țările mai sărace.

Președintele american Joe Biden și premierul italian Mario Draghi au participat recent la reuniunea liderilor virtuali ai G7, prezidată de premierul britanic Boris Johnson.

Johnson a promis să elibereze la o dată ulterioară orice surplus de vaccinuri britanice pentru țările mai sărace și a subliniat necesitatea unei acțiuni colective de recuperare în urma pandemiei care a ucis 2,4 milioane de oameni, a înclinat economia globală în cea mai gravă criză pe timp de pace de la Marea Criză și a schimbat viața normală pentru miliarde de persoane.

„Trebuie să ne asigurăm că întreaga lume este vaccinată, deoarece aceasta este o pandemie globală și nu are rost să ne deplasăm separate spre viitor, trebuie să ne deplasăm împreună”, a declarant acesta în deschiderea summitului virtual.

La G7, Biden a promis 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro) ajutorul SUA către fondul COVAX pentru a cumpăra vaccinuri pentru distribuția globală. De asemenea, Germania a declarat că acordă 1,5 miliarde de euro în plus pentru relansarea globală, iar Uniunea Europeană și-a dublat propria finanțare COVAX la un miliard de euro.

Totalul angajamentelor G7 se ridică la 7,5 miliarde de euro, a declarat grupul într-o declarație comună în urma discuțiilor.

Șeful ONU pentru sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat mișcarea G7 în intensificarea sprijinului pentru COVAX.

"Fără solidaritate globală, acest virus nu poate fi învins", a declarat liderul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la Conferința de securitate de la Munchen prin intermediul unui link video de la Geneva.

Liderii lumii intenționează, de ase,enea, să privească dincolo de pandemia COVID-19, spre reconstruirea economiilor lor afectate.

Aceștia au cerut apărări mai puternice împotriva unei viitoare pandemii, inclusiv explorarea unui tratat global de sănătate, dar accentul a fost pus pe o redresare ecologică - în aceeași zi în care Statele Unite au aderat la acordul climatic de la Paris.