Proteste în Armenia pentru a cere demisia lui Pashinian

Proteste în Armenia pentru a cere demisia lui Pashinian

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Mii de protestatari s-au adunat în capitala armeană pentru a cere demisia Primului Ministru Nikol Pashinian din cauza modului în care a gestionat războiul de șase săptămâni cu Azerbaidjanul de anul trecut.

Demonstranții s-au adunat recent, la 20 februarie, în Piața Libertății din centrul Erevanului, sub o prezență puternică a poliției, strigând "Armenia fără Nikol!" și "Nikol trădător!"

Pashinian a refuzat apelurile pentru a demisiona, dar a ridicat posibilitatea de a organiza alegeri parlamentare anticipate.

Pashinian, care a ajuns la putere pe fondul protestelor naționale din 2018, a început să fie contestat după ce a acceptat ca Moscova să intermedieze un acord cu Azerbaidjanul pe tema Nagorno-Karabah, care a intrat în vigoare pe 10 noiembrie. Acordul a pus capăt celor șase săptămâni de lupte acerbe în regiunea separatistă Nagorno-Karabah și în jurul căreia forțele etnice armene au suferit înfrângerea pe câmpul de luptă.

O coaliție care unește 16 partide de opoziție organizează demonstrații antiguvernamentale la Erevan și în alte părți ale țării în încercarea de a-l forța pe Pashinian să predea puterea unui guvern interimar.

Forțele de opoziție doresc ca reprezentatntul lor comun, Vazgen Manukian, să devină prim-ministru de tranziție pentru a supraveghea pregătirea noilor alegeri.

"Nu contează câți oameni se adună în piață, Nikol Pashinian nu va demisiona de bunăvoie", a declarat Manukian unei mulțimi de protestatari care fluturau steaguri armene în Piața Libertății.

În ciuda faptului că se confruntă cu un front unit al opoziției, blocul My Step al lui Pashinian deține o majoritate covârșitoare în parlament.

Sub încetarea focului intermediată de Moscova, o parte a regiunii Nagorno-Karabah și toate cele șapte districte din jurul acestuia au fost plasate sub administrația azeră după aproape 30 de ani de control din partea armenilor.

Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar etnicii armeni care alcătuiesc cea mai mare parte a populației regiunii resping dominația azeră.