Formate mini-Normandia. Evoluții privind negocierea conflictului din Donbas

Formate mini-Normandia. Evoluții privind negocierea conflictului din Donbas

Șeful Oficiului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a confirmat că în perioada următoare va avea loc o teleconferință a liderilor Ucrainei, Franței și Germaniei pe tema Donbas; la conferință ar participa președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Franței, Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel. Potrivit lui Ermak, cei trei lideri vor desfășura negocieri fără președintele rus Vladimir Putin (menționăm că Ucraina, Rusia, Franța și Germania sunt membri ai așa-numitului format Normandia pentru soluționarea pașnică a conflictului din raioanele de est ale Ucrainei – Donbas): “consultările cu partenerii Ucrainei din formatul Normandia se desfășoară săptămânal și chiar de mai multe ori pe săptămână. Săptămâna trecută de câteva ori am vorbit cu reprezentanții Franței și Germaniei. Și cred că videoconferința sau negocierile celor trei țări – Germania, Franța și Ucrainei – va avea loc foarte curând. Ucraina va continua negocierile în formatul Normandia atât la nivelul consilierilor politici, cât și al președinților”.

Mernționăm că declarațiile  lui Andrei Ermazk survin pe fondul unor discuții recente între liderii Rusiei, Franței și Germaniei – fără președintele ucrainean Volodimir Zelenski, discuții care au provocat reacții la nivelul MAE ucrainean (la 31 martie, au avut loc discuții în format teleconferință între Emmanuel Macron, Angela Merkel și Vladimir Putin, inclusiv pe tema situației din Donbas, ca atare formatul Zelenski – Merkel – Macron ar fi unul în oglindă cu cel de la 31 martie, Putin – Merkel – Macron).

Presa ucraineană precizează că în aceste zile ar avea loc o intensificare a contactelor dintre Ucraina și partenerii săi vestici pe fondul acuzelor Kievului privind redislocări rusești de trupe în vecinătatea frontierei cu Ucraina. Redislocările de trupe rusești în vecinătatea frontierei cu Ucraina au prilejuit un schimb de replici între Rusia și SUA, Rusia și unele țări europene etc. Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat în acest context că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, nici pentru Ucraina, însă se raportează foarte atent la propria securitate.