Sprijinul occidental pentru Ucraina este în creștere

Sprijinul occidental pentru Ucraina este în creștere

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Expresiile occidentale de sprijin pentru Ucraina sunt în creștere pe fondul amplificării violenței și consolidării prezenței trupelor ruse peste graniță, care au sporit îngrijorările Vestului legate de extinderea conflictului.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 6 aprilie a.c. că l-a sunat pe președintele Ucrainei "pentru a-și exprima îngrijorarea profundă cu privire la activitățile militare ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia, precum și la încălcările continue ale armistițiului".

Potrivit surselor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis lui Stoltenberg că drumul către aderarea la NATO este singura cale de a pune capăt războiului din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia continuă să lupte cu forțele guvernamentale ucrainene după șapte ani de la conflict.

Zelenski a cerut, de asemenea, statelor membre NATO să-și consolideze prezența militară în regiunea Mării Negre ca „un factor de descurajare puternic” față de Moscova.

Stoltenberg a scris pe Twitter că "NATO sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Rămânem dedicați parteneriatului nostru apropiat".

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a caracterizat ulterior situația ca fiind o "problemă internă" și a declarat că aderarea Ucrainei la alianța militară transatlantică va înrăutăți situația.

De când a ocupat și a anexat Crimeea la începutul anului 2014, dovezi copleșitoare sugerează că Rusia a continuat să acorde ajutor diplomatic și militar separatistilor înarmați care luptă în estul Ucrainei, în ciuda negării acestei ipoteze de către Moscova. "Ne îndoim foarte mult că acest lucru (sprijinul NATO) va ajuta Ucraina să-și rezolve problema internă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la 6 aprilie a.c."Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăți situația".

La începutul zilei, Ministrul Adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că oficialii ruși și americani de nivel înalt au discutat despre situația din sud-estul Ucrainei. Știrea nu a fost confirmată încă de către oficialii americani; aceasta vine după o solicitare cu o zi mai devreme a Departamentului de Stat al SUA, conform căreia Moscova trebuie să explice "provocările", inclusiv mișcările militare din regiune.

Pe 5 aprilie a.c., premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat "îngrijorările semnificative" cu privire la acumulările militare ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina. Într-un apel telefonic cu Zelenski din 5 aprilie, Johnson și-a exprimat "sprijinul neclintit" pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Și președintele american Joe Biden a vorbit cu Zelenski pe 2 aprilie despre creșterea forțelor rusești, la prima convorbire telefonică a președintelui american cu liderul ucrainean de la preluarea puterii, în ianuarie a.c.

Luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia în cele două provincii din est s-au intensificat din nou în ultimele săptămâni, în ciuda unui acord de încetare a focului încheiat în vara anului trecut.