Uniunea Europeană este îngrijorată din cauza încălcării drepturilor în Turcia

Uniunea Europeană este îngrijorată din cauza încălcării drepturilor în Turcia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Înalții oficiali ai Uniunii Europene și-au exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la drepturile omului în Turcia, exprimându-și în același timp speranța pentru consolidarea relațiilor în timpul primei lor întâlniri din acest an cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Discuțiile din 6 aprilie din capitala Ankara au venit după retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul (care combate violența împotriva femeilor) și lansarea unei încercări oficiale de închidere a principalului partid pro-kurd al țării.

„Statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale sunt valori esențiale ale Uniunii Europene; am împărtășit președintelui Erdogan îngrijorările noastre profunde cu privire la ultimele evoluții cu Turcia în acest sens”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după aproape trei ore de discuții cu Erdogan.

Între timp, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că problemele legate de drepturile omului reprezintă un element „crucial” pentru o mai bună legătură Turcia-UE, deoarece Ankara și Bruxelles privesc o posibilă încălzire a relațiilor în urma mișcărilor conciliante ale ambelor părți în ultimele săptămâni.

„Problemele legate de drepturile omului nu sunt negociabile, au prioritate absolută ... am fost foarte clari în acest sens”, a declarat von der Leyen. „Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul. Este vorba despre protejarea femeilor și protejarea copiilor împotriva violenței și acesta este clar semnalul greșit în acest moment. Turcia trebuie să respecte normele și standardele internaționale privind drepturile omului, la care, prin modul în care țara s-aangajat ca membru fondator al Consiliului Europei", a adăugat aceasta.

Erdogan nu s-a adresat reporterilor, dar biroul său a emis o declarație în care a reafirmat poziția Turciei potrivit căreia dorește ca UE "să ia măsuri concrete pentru a sprijini o agendă pozitivă".

"Obiectivul final al procesului Turciei de aderare la UE este aderarea cu drepturi depline", a declarat biroul lui Erdogan cu referire la discuțiile de aderare care au fost înghețate în ultimul deceniu.

Turcia este în mod oficial candidat pentru aderarea la UE, dar încercarea sa de a se alătura blocului comunitar a fost într-un impas.

În ultimele săptămâni, Erdogan a luat măsuri conciliante menite să consolideze relațiile cu autoritățile de la Bruxelles, iar liderii UE au convenit să intensifice comerțul și să îmbunătățească relațiile de cooperare cu Turcia în chestiuni legate de migrație.