SUA îi solicită Rusiei să explice „provocările” de la frontiera cu Ucraina

SUA îi solicită Rusiei să explice „provocările” de la frontiera cu Ucraina

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Statele Unite au cerut Rusiei să explice recentele „provocări” de la granița Ucrainei, a declarat luni Departamentul de Stat al SUA, după ce raportarea extinderii militare și a mișcărilor trupelor ruse a atras atenția comunității internaționale săptămâna trecută.

Departamentul de Stat a declarat că rapoartele privind mișcările ruse de la granița cu estul Ucrainei, care au devenit ultimul punct de tensiune în relațiile înghețate SUA-Rusia la mai puțin de trei luni de la preluarea mandatului de către președintele american Joe Biden, sunt "credibile".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a vorbit luni în cadrul unui briefing de presă, declarând că SUA sunt îngrijorate de orice efort depus de Moscova pentru a intimida Ucraina, indiferent dacă acesta se produce pe teritoriul Rusiei sau în Ucraina. Departamentul a declarat că este gata să se angajeze în această situație. „Am cerut Rusiei o explicație a acestor provocări”, a declarat Price. "Dar, mai important, ceea ce am semnalat partenerilor noștri ucraineni, este un mesaj de reasigurare a sprijinului nostru".

Comentariile au urmat unui apel telefonic în care Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, de "sprijin neclintit" în confruntarea Ucrainei cu separatiștii susținuți de Rusia care dețin părți din regiunea estică Donbas.

Rusia a negat luni că mișcările militare ruse reprezintă o amenințare pentru Ucraina și a respins temerile privind o extindere militară la granița cu Ucraina, chiar dacă a avertizat că va răspunde noilor sancțiuni ucrainene împotriva companiilor ruse.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat reporterilor că „escaladările recente ale agresivității și escaladării rusești în estul Ucrainei” sunt „urmărite cu atenție”.

Săptămâna trecută, alianța NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce se spune că a fost o mare acumulare militară rusă pe partea frontierei rusești cu estul Ucrainei.

La rândul său, Zelenskyy a acuzat Rusia că a generat noi tensiuni în regiune.

"Flexarea musculară sub formă de exerciții militare și posibile provocări de-a lungul graniței constituie o chestiune tradițională rusească", a declarat președintele ucrainean.

Ucraina, țările occidentale și NATO acuză Rusia că a trimis trupe și arme grele pentru a susține lupta secesionistă în Donba, în timp ce Moscova declară că oferă doar sprijin politic și umanitar luptătorilor separatisti în ceea ce pretinde că este un simplu conflict intern în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimizat extinderea militară rusă în vecinătatea granițelor cu Ucraina, declarând că Rusia „nu reprezintă o amenințare pentru nimeni” și că Moscova este îndreptățită totodată să adopte măsuri pentru a asigura securitatea propriilor frontiere.