Evoluții în Ucraina

Evoluții în Ucraina

Locțiitorul șefului administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, care participă la negocierile politice privind soluționarea pașnică a conflictului din raioanele de est ale Ucrainei, formatul Normandia, în calitate de consilier politic, a declarat că începerea, de către Kiev, a unor activități militare în Donbas poate obliga Rusia să își apere cetățenii din raioanele de est ale Ucrainei, iar aceste evoluții pot reprezenta “începutul sfârșitului Ucrainei”: “totul depinde acum ce amplitudine va avea incendiul. Dacă acolo va fi, așa cum spune președintele nostru, Srebrenița, vom fi nevoiți să ne apărăm”; potrivit acestuia, formațiunile autoproclamatelor republici din estul Ucrainei ar avea deja suficiente forțe pentru a respinge atacurile Ucrainei. Kozak: “activitatea autorităților ucrainene în Donbas este un PR pe fondul crizei interne din Ucraina”.

Cancelarul german Angela Merkel i-a solicitat lui Vladimir Putin, în cadrul unei discuții telefonice, să reducă prezența militară rusă în apropierea Ucrainei. Oficialul german s-a referit în principal la măsurile recente ale Rusiei privind creșterea prezentei sale militare în imediata vecinătate a regiunilor din estul Ucrainei. În cadrul aceleiași convorbiri Vladimir Putin a acuzat Kievul de provocări și de înrăutățiri deliberate ale situației de securitate de pe linia de demarcație din raioanele de est ale Ucrainei / Donbas.

          Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat astăzi o vizită de lucru în estul Ucrainei.

Presa ucraineană remarcă o activizare a contactelor dintre SUA și Ucraina pe fondul noilor tensiuni apărute la estul Ucrainei.

Asistentul-adjunct al secretarului de stat american George Kent a declarat că SUA “apreciază pozitiv poziția reținută și responsabilă pe care o menține Kievul pe fondul noilor provocări din partea Rusiei” și cere autorităților ucrainene să păstreze și pe mai departe această poziție; potrivit acestuia, “Rusia întreprinde măsuri care ne sporesc îngrijorarea”, mai ales acumularea de trupe în Crimeea, în estul Ucrainei, trimiterea de nave militare (inclusiv de desant) din flota Caspică în bazinul Mării Negre pentru presupuse aplicații, campania agresivă de dezinformare etc.