Merkel îi cere lui Putin să retragă trupele de la granița cu Ucraina

Merkel îi cere lui Putin să retragă trupele de la granița cu Ucraina

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut joi președintelui rus Vladimir Putin retragerea trupelor din apropierea graniței cu Ucraina, pe fondul escaladării tensiunilor în regiunea Donbas, afectată de conflicte.

Trupele guvernamentale ucrainene s-au luptat cu separatiștii susținuți de Rusia în regiunile din estul țării, Donețk și Lugansk, care fac parte din Donbas, deoarece rebelii au capturat o serie de teritorii în aprilie 2014.

Temerile unei escaladări a ostilităților au crescut în ultimele săptămâni, Ucraina a semnalat în premieră creșterea forțelor rusești de-a lungul frontierei comune ale celor două țări și a reînnoirii ciocnirilor din prima linie.

Cancelarul Angela Merkel a cerut reducerea numărului militarilor ruși la frontiera cu Ucraina, astfel încât să fie detensionată criza”, anunţă Biroul cancelarului german, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

La rândul său, Kremlinul a  declarat că "Vladimir Putin a remarcat acțiuni provocatoare ale Kievului, care inflamează în mod deliberat situația de-a lungul liniei de contact"

Tot joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite discută despre mișcările trupelor rusești cu aliații NATO.

"Rusia are acum mai multe trupe la granița cu Ucraina decât în ​​orice alt moment din 2014 încoace", a declarat Psaki reporterilor, referindu-se la perioada în care Rusia a anexat illegal Crimeea. "Cinci soldați ucraineni au fost uciși doar săptămâna aceasta.Toate acestea sunt semne profund îngrijorătoare", a adăugat oficialul.

Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a zburat joi către prima linie a conflictului din Donbas. Imaginile publicate de biroul lui Zelenskyy îl arătau pe liderul în vârstă de 43 de ani în tranșee, îmbrăcat cu cască și vestă antiglonț, dând premii soldaților ucraineni și strângându-le mâinile.

"Vă mulțumesc că ați ținut oamenii calmi și ne-ați apărat pământul", a declarat Zelenskiy trupelor în timpul călătoriei."Sunteți un adevărat exemplu de eroism și dăruire. Ne amintim de fiecare războinic care a murit apărându-ne statul".

Zelenskyy a cerut la începutul acestei săptămâni NATO să stabilească o cale pentru aderarea Ucrainei la blocul militar, declarând că aceasta este singura modalitate de a pune capăt conflictului din Donbas.

El a afirmat că o astfel de măsură va acționa ca un "puternic factor de descurajare" pentru Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea în martie 2014, după o revoltă amplă la Kiev care l-a răsturnat de la putere pe fostul președinte favorabil Kremlinului, Viktor Ianukovici.