Liderul armean solicită ajutorul lui Putin

Liderul armean solicită ajutorul lui Putin

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Prim-ministrul Armeniei i-a cerut ajutorul președintelui rus Vladimir Putin pentru eliberarea a zeci de prizonieri de război capturați de Azerbaidjan în timpul scurtului război de anul trecut din Nagorno-Karabah.

Luând cuvântul pe 7 aprilie în timpul unei vizite la Moscova, Nikol Pashinian a declarat de asemenea că Armenia este interesată să achiziționeze mai multe vaccinuri Sputnik-V.

Războiul din toamna trecută între Armenia și Azerbaidjan a fost purtat în Nagorno-Karabakh, o enclavă muntoasă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care a fost controlată de etnici armeni de la începutul anilor '90.

Războiul de șase săptămâni s-a încheiat cu o încetare a focului intermediată de ruși, în cadrul căreia o parte a regiunii Nagorno-Karabah și toate cele șapte districte din jurul principalului oraș au fost plasate sub administrația azeră după aproape 30 de ani de control din partea forțelor etnice armene.

Acordul a dus, de asemenea, la desfășurarea a aproximativ 2 000 de trupe ruse de menținere a păcii de-a lungul zonelor frontului și a unui coridor terestru care leagă teritoriul disputat de Armenia.

Peste 6.000 de oameni au murit în lupte.

Nu există cifre oficiale cu privire la numărul prizonierilor de război armeni care sunt deținuți de Azerbaidjan, dar agenția de știri RBC a declarat că în Azerbaidjan mai sunt aproximativ 140 de armeni. Nu e clar câți prizonieri de război azeri sunt.

"Aș dori să remarc că, în acest context, există o problemă foarte importantă care nu a fost încă soluționată", i-a spus Pashinian lui Putin. "Aceasta este o chestiune de prizonieri de război, ostatici și alți deținuți. Așa am discutat în mod repetat... toți ostaticii, prizonierii de război și alți deținuți ar trebui returnați în țara lor natală, dar, din păcate, încă mai avem deținuți în Azerbaidjan", a adăugat premierul armean.

În întâlnirea sa cu Putin, Pashinian a declarat că primul transport de 15.000 de doze de vaccin Sputnik V a ajuns în Armenia pe 6 aprilie, dar țara are nevoie de peste 1 milion de doze în total.