Turcia reacționează după ce premierul italian Draghi l-a numit pe Erdogan “dictator”

Turcia reacționează după ce premierul italian Draghi l-a numit pe Erdogan “dictator”

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Turcia a condamnat recentele declarații ale  premierului italian Mario Draghi, care l-a acuzat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că a umilit-o pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și l-a numit "dictator".

Von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, s-au întâlnit recent cu Erdogan la Ankara.

Șeful Comisiei a fost în mod clar surprins când cei doi bărbați s-au așezat pe singurele două scaune pregătite. Erdogan și Michel s-au așezat rapid în timp ce von der Leyen, al cărei rang diplomatic este același cu cel al celor doi bărbați, a rămas în picioare. Imaginile oficiale au arătat-o ulterior așezată pe o canapea opusă Ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

„Am fost foarte nemulțumit de umilința pe care a trebuit să o sufere președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a spus Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE).

„Cu acești dictatori, să îi numim ceea ce sunt - care sunt totuși necesari - trebuie să fim sinceri în exprimarea ideilor și a punctelor de vedere divergente despre societate”.

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat joi pe ambasadorul italian la Ankara pentru a condamna remarcile. Potrivit unei declarații a Ministerului de Externe, ambasadorului i s-a spus că remarcile lui Draghi sunt împotriva spiritului alianței Turcia-Italia. Ministerul a declarat că Draghi ar trebui să-și retragă "imediat" remarcile "obraznice și urâte".

Ministrul de Externe Cavusoglu a criticat de asemenea remarcile premierului italian într-o postare pe o rețea de socializare.

"Condamnăm cu fermitate discursul inacceptabil, populist al prim-ministrului italian Draghi și comentariile sale urâte și neîngrădite despre președintele nostru ales", a scris el pe Twitter.