Zi de doliu în Georgia

Zi de doliu în Georgia

Guvernul georgian a declarat pentru astăzi zi de doliu în întreaga țară, după ce, la 6/7 aprilie a.c., 4 cetățeni din provincia Gali, din regiunea autoproclamată Abhazia, susținută de Rusia, au murit înecați în râul Enguri, încercând să ajungă în teritoriul controlat de guvernul central al Georgiei.

În ziua respectivă, mai mulți cetățeni georgieni din provincia Gali au forțat linia de demarcație (reprezentată de râul Enguri) dintre provincia autoproclamată Abhazia și restul Georgiei, în dreptul localităților Shamgona și Tagiloni, încercând să ajungă în Georgia, pentru a evita regimul de ocupație din Abhazia. Au fost descoperite până acum trupurile a patru dintre aceștia (rezidenți din localitatea Tsarcha, regiunea Tkuarchal).

Punctul de trecere a frontierei dintre Abhazia și Georgia instalat pe podul de peste râul Enguri a fost închis de către autoritățile abhaze în februarie 2020, iar în perioada februarie 2020 – aprilie 2021 a fost deschis temporar în câteva rânduri.

Ziua de 10 aprilie a fost stabilită ca zi de doliu în memoria victimelor respective printr-un decret semnat de premierul Irakli Garibashvili.

Instituțiile de stat din Georgia, precum și reprezentanțele diplomatice străine acreditate în Georgia (inclusiv Ambasada României), au coborât steagul în bernă.

Ministerul afacerilor externe al Georgiei a emis o declarație în care responsabilizează Rusia pentru pierderile de vieți omenești: “Federația Rusă, ca forță care deține controlul efectiv pe teren, poartă întreaga responsabilitate pentru această tragedie, ca și pentru încălcarea drepturilor și libertăților umane fundamentale în teritoriile ocupate… Rezidenții din Abhazia și din regiunea Ținvali au devenit de mulți ani ostatici ai unui regim de ocupație”.

Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a făcut declarații similare: “completa responsabilitate pentru aceste tragedii o poartă Rusia, din cauza regimului său de ocupație“; președinta s-a declarat alarmată de restricțiile de deplasare instituite de autoritățile din Abhazia, care produc în mod permanent pierderi de vieți omenești, mai ales ale celor care încearcă să depășească severa criză umanitară din regiunea georgiană ocupată.

Și premierul georgian a declarat că regimul de ocupație este responsabil pentru toate incidentele, restricțiile ilegale privind libera circulație și detențiile ilegale din provincie: „forțele ruse de ocupație continuă să încalce drepturile fundamentale ale cetățenilor noștri, iar întreaga responsabilitate pentru aceste morți le revine în totalitate, conform recentelor decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Pe de altă parte, liderii opoziției politice din Georgia au declarat că vina pentru aceste tragedii ar avea-o guvernul Georgiei, a cărui decizie de instituire a unei perioade de carantină (de la cinci la douăsprezece zile) pentru cetățenii care sosesc în teritoriul controlat de guvern din regiunile autoproclamate / ocupate ar încuraja trecerile ilegale ale punctelor de “frontieră”. Petre Tsiskarishvili, lider al Mișcării Unite Naționale, a declarat că această tragedie reprezintă rezultatul politicilor dezastruoase anti-Covid ale guvernului controlat de formațiunea politică Visul Georgian. Unul dintre liderii formațiunii de opoziție Georgia Europeană, Sergi Kapanadze, apreciază că rezidenții din Abhazia și regiunea Ținvali (sudul Osetiei) ar trebui să fie lăsași să intre liberi (fără carantină) în teritoriul controlat de guvernul georgian și să li se ofere acestora posibilitatea realizării unui test PCR gratuit în loc de izolare obligatorie.

Autoritățile abhaze au anunțat recent că au reținut peste 3.000 de rezidenți din provincia Gali în primul trimestru al anului 2021 pentru tentative de trecere frauduloasă a “graniței” cu Georgia. În provincia Gali locuiesc cca 30.000 de rezidenți, dintre care majoritatea absolută sunt etnici georgieni cu cetățenie georgiană.

Georgia a comemorat, de asemenea, ieri, tragedia de la 9 aprilie 1989 (“masacrul de la Tbilisi”) – când 21 de georgieni au murit în centrul capitalei Georgiei în cadrul unor ample demonstrații antisovietice, de susținere a independenței Georgiei și de contestare a separatismului abhaz; se estimează că cca 10.000 de persoane au participat atunci la demonstrații; împotriva demonstanților au fost adoptate măsuri de forță de către autoritățile sovietice, în urma cărora au rezultat victime.