Volodimir Zelenski la Istanbul

Volodimir Zelenski la Istanbul

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a participat sâmbătă, la Istanbul, alături de președintele Turciei Recep Erdogan, la reuniunea Consiliului Strategic de Înalt Nivel Turcia-Ucraina. Cu această ocazie, liderul ucrainean i-a prezentat omologului său turc perspectiva ucraineană privind situația politică și militară din raioanele de est ale Ucrainei / Donbas, în contextul concentrării de trupe rusești în imediata vecinătate a frontierei estice a Ucrainei. Întâlnirea celor doi lideri a fost precedată de o discuție telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, care a avut loc în preziua vizitei la Istanbul a liderului ucrainean.

Volodimir Zelenski i-a prezentat omologului său turc și detalii privind Inițiativa Crimeeană, cu obiectivul de a obține o participare la vârf a Turciei la summitul din august 2021 al Inițiativei Crimeene. Liderul ucrainean i-ar fi solicitat totodată lui Recep Erdogan sprijin pentru eliberarea deținuților de etnie tătară din Crimeea (arestați în ultimele luni de către autoritățile locale din Crimeea), pe care Kievul îi numește “deținuți politici”. A mai fost abordată și tema circulației tancurilor de gaz lichefiat în porturile ucrainene după construirea canalului “Istanbul” de către autoritățile turcești.

A fost semnată cu această ocazie o Declarație comună a celor doi președinți în urma desfășurării Consiliului Strategic. A fost semnat, de asemenea, și un acord care prevede construirea, de către Turcia, a 500 de locuințe pentru strămutații de etnie tătară din Crimeea – câte 200 în orașele Nikolaev și Herson și 100 în Kiev.

Oficialii turci și-au exprimat interesul și disponibilitatea de a participa la Inițiativa Crimeeană (evenimentul central al Inițiativei îl reprezintă Summitul inaugural al platformei, care este planificat a avea loc la 23 august), dar încă nu este clar nivelul de participare al Turciei – disponibilitatea Turciei de a participa la Inițiativă a fost inclusă în textul Declarației comune. Se estimează că abia în luna august a.c. se va stabili cine va conduce delegația Turciei care va participa la summitul inaugural al Inițiativei Crimeene.

În Declarația Comună, Turcia și-a exprimat și sprijinul față de intenția Ucrainei de a primi la Summitul NATO din acest an activarea MAP.

Cu ocazia vizitei au fost create și premise pentru dezvoltarea cooperării în sfera industriei militare (Ucraina achiziționează deja din Turcia sisteme de transmisiuni, tehnică aeriană etc.), în domenii care nu sunt afectate de sancțiunile SUA asupra Turciei din cauza sistemelor S-400.

În domeniul zonei de comerț liber, negocierile par a nu fi avansat.

Potrivit mass-media ucrainene (zn.ua), cei doi lideri au convenit, prioritar, asupra extinderii cooperării în domeniul tehnico-militar. În cadrul vizitei prezidențiale ucrainene la Istanbul a avut loc și o întâlnire a miniștrilor apărării din Ucraina și Turcia, în care s-au discutat, printre altele, posibilitatea livrării în Ucraina a dronelor Bayraktar, proiecte de cooperare în domeniul tehnicii militare aeriene, cooperarea în domeniul construcției de corvete etc. Este posibil ca părțile să coopereze în domeniul producției de drone Bayraktar – aici partea ucraineană poate participa cu producerea motoarelor acestora. Cele două părți au discutat și despre posibilitatea creării unui avion militar de transport pe baza modelului ucrainean An-178, dar acest proiect este mai vechi, iar negocierile par a fi intrat în impas. Nu sunt clare perspectivele proiectului mai vechi de producere în comun a corvetelor din clasa A (prima navă de acest gen urma a se produce în Turcia, iar ulterior producția ar fi urmat a se muta la șantierul naval Okean din Nikolaev).

Mass-media ucrainene apreciază că principalele beneficii ale vizitei președintelui Zelenski la Istanbul sunt sprijinul politic declarat al Turciei privind Ucraina în actualul context politic tensionat din estul țării și semnarea de noi contracte bilaterale în domeniul tehnico-militar.