Charles Michel declară încheiată criza politică din Georgia

Charles Michel declară încheiată criza politică din Georgia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Charles Michel, președintele Consiliului European, declară încheiată criza politică din Georgia, în ciuda refuzului principalului partid de opoziție de a semna un acord mediat de UE până când președintele său nu va fi eliberat din arestul preventiv.

Michel s-a aflat în capitala Tbilisi pe 20 aprilie, la o zi după ce partidul de guvernământ al Georgiei și o parte a opoziției au semnat un acord de compromis pentru a pune capăt lunilor de criză politică din țara caucaziană.

Georgia a fost aruncată în criză politică după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat alegerile parlamentare în octombrie anul trecut, într-un vot despre care opoziția a afirmat că este nedrept și fraudulos.

Opoziția a boicotat noul parlament și a organizat proteste cerând noi alegeri. UE, sprijinită de Statele Unite, a jucat un rol de mediere în soluționarea crizei din mica țară, cu ambiții de consolidare a legăturilor cu Occidentul.

"Criza politică s-a încheiat și angajamentul politic constructiv trebuie susținut", a declarat Michel la Tbilisi. "Încep astăzi o muncă mai grea. Acordul prezintă o bază solidă pentru reforme. Reforma alegerilor, reforma justiției și consolidarea statului de drept rămân priorități cheie în relațiile UE-Georgia", a spus el.

Conform acordului, mai multe partide de opoziție au convenit să intre în parlament. Cu toate acestea, cea mai mare forță de opoziție, Mișcarea Națională Unită (UNM), nu a semnat acordul.

Salome Samadashvili, singurul lider UNM care a semnat acordul, a sugerat anterior că partidul se va alătura atunci când președintele UNM, Nika Melia, va fi eliberat.

Melia a fost reținută în februarie pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate legate de acuzațiile de incitare la violență în timpul protestelor izbucnite în 2019, un caz despre care opoziția spune că este unul politic.

Acordul sugerează că Meliava fi eliberată, o clauză promițând soluționarea cazurilor de "justiție politizată percepută" prin amnistii sau măsuri similare în decurs de o săptămână.

Badri Japaridze, un lider al micului partid Lelo, s-a întâlnit cu Melia în închisoare și a declarat că președintele UNM trebuie eliberat necondiționat pentru a pune capăt crizei.

"Melia nu are sentimentul că această criză politică din țară s-a atenuat astăzi. Până când Nika Melia nu va fi eliberată, este prea devreme pentru a vorbi despre relaxarea crizei politice", aafirmat el.

Refuzul UNM și al unui alt partid de opoziție, Georgia Europeană, de a adera la acord și de a pune capăt boicotului parlamentar înseamnă că aproximativ 40 de locuri rămân goale în legislatura de 150 de membri a Georgiei.