Rusia a anunţat retragerea trupelor

Rusia a anunţat retragerea trupelor

 

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Rusia declară că a început mutarea trupelor din regiunea ucraineană anexată Crimeea la bazele lor permanente în urma unei acumulări majore în jurul zonelor din estul Ucrainei, care a stârnit îngrijorările Kievului și Occidentului.

Un înalt oficial american din cadrul Ministerului Apărarii a declarat pe 23 aprilie că Statele Unite văd că unii membri ai personalului rus se retrag, dar a adăugat: "Este un pic prea curând pentru a spune exact ce forțe se retrag și exact ce echipament pare să fie lăsat în urmă."

Anunțarea de către Moscova a redistribuirii trupelor este "insuficientă pentru a ne oferi confort", a declarat oficialul respectiv agenției Reuters, sub rezerva anonimatului. "Dar vă pot spune doar că privim foarte, foarte atent", a spus oficialul.

Acumularea de trupe rusești a avut loc pe fondul intensificării încălcărilor unui armistițiu în estul Ucrainei, unde luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia au ucis peste 13.000 de persoane din aprilie 2014 și au determinat Occidentul să îndemne Moscova să-și retragă forțele.

Ucraina și multe alte țări refuză să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și consideră că aceasta este o încălcare a dreptului internațional și a acordurilor semnate de Rusia care protejează integritatea teritorială a Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat, pe 23 aprilie, că „unitățile și grupurile militare [din Crimeea] se deplasează către gări și aeroporturi, urcând pe nave militare, platforme feroviare și avioane militare” în urma încheierii unor exerciții militare la scară largă.

Ministerul a anunțat de asemenea că peste 20 de nave din flota sa din Marea Neagră s-au întors la baza lor permanentă după ce au luat parte la exerciții militare în apropiere de Crimeea.

Declarațiile au fost făcute la o zi după ce Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea din zonele apropiate de granița cu Ucraina, unde zeci de mii de militari fuseseră aduși în ultimele săptămâni pentru ceea ce Moscova a descris ca fiind o "inspecție rapidă a personalului militar".

Shoigu a declarat că obiectivele inspecției rapide „au fost pe deplin atinse” și că trupele se vor întoarce la bazele lor până la 1 mai.

Cu toate acestea, nu a fost clar din anunțul lui Șoigu dacă ordinul de retragere a acoperit toate trupele implicate în acumularea de lângă frontiera sudică a Rusiei și în Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiile sale au implicat peste 60 de nave, peste 10 000 de soldați, aproximativ 200 de avioane și aproximativ 1 200 de vehicule militare. Dar armata nu a raportat numărul total de trupe suplimentare care au fost mutate anterior în regiune.

Josep Borrell, principalul diplomat al UE, a declarat pe 19 aprilie că Rusia a adunat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei, în timp ce Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a avertizat pe 20 aprilie că acumularea rusă peste graniță continuă și că "se așteaptă să se ajungă la o forță combinată de peste 120.000 de soldați".

Rusia a susținut că are dreptul de a-și desfășura forțele oriunde pe teritoriul său și a susținut că acestea nu amenință pe nimeni.