Criza politică din Georgia

Criza politică din Georgia

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Criza politică din Georgia a apărut după ce oamenii au început să iasă în stradă, cerând noi alegeri parlamentare. Partidul de guvernământ din Georgia, „Visul Georgian” a câștigat alegerile parlamentare din 31 octombrie dar principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită, a contestat rezultatul și a chemat oamenii la proteste în centrul capitalei, Tbilisi.

Misiunea de observatori OSCE a calificat alegerile drept corecte și libere „în general” dar, la o conferință de presă, a remarcat faptul că s-au înregistrat nereguli; în timpul campaniei electorale relatările de presă au favorizat clar partidul de guvernământ și s-a făcut uz de resurse administrative.

Aceste alegeri parlamentare din 31 octombrie au reprezentat primul test pentru noile amendamente aduse legii electorale. Sistemul electoral a rămas unul mixt, dar a crescut procentul listelor, acum fiind aleși 120 de deputați pe listă față de 77 înainte de scrutin, iar 30% au fost aleși în circumscripții individuale.

Protestele au fost pașnice la început, dar, în luna februarie 2021, acesta au devenit violente după ce liderul opoziției, Nika Melia, a primit mandat de arestare. Un tribunal din Georgia a decis să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia, sub acuzaţia de organizare a "violenţelor în masă" din 2019.

Nika Melia este liderul partidului Mişcării Naţionale Unite (UNM), fondat de fostul preşedinte Mihail Saakashvili, aflat în exil. Arestarea lui Melia a afectat și mai mult criza politică din Georgia declanșată în urma alegerilor parlamenatre din 2020, despre care opoziția spune că au fost fraudate.

Nika Melia este acuzat că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019. Parlamentul de la Tbilisi a votat ridicarea imunității acestuia pentru a putea fi arestat.

 În dimineața din 18 februarie, după hotărârea instanței, atunci când Melia trebuia să fie reținut de către organele de drept, prim-ministrul țării, Giorgi Gakharia, a demisionat. Drept motiv acesta a invocat neînțelegerile cu partidul de la guvernare „Visul Georgian”. Partidul de guvernământ cerea arestarea acestuia, dar Gakharia a fost de părere că reținerea lui Melia va agrava criza politică din țară.

După demisia lui Gakharia, Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat în care menționează că reținerea liderului opoziției se amână până la alegerea unui nou prim-ministru și a Guvernului.

La o zi după demisia prim-minstrului, au avut loc proteste violente în Tibilisi. Sute de protestatari s-au reunit în faţa clădirii parlamentului de la Tbilisi în sprijinul partidelor de opoziţie care cer organizarea de noi alegeri legislative.

Mai mulţi manifestanţi au fost loviţi de către poliţie şi duşi din piaţă cu ambulanţele, potrivit imaginilor difuzate de canalul de televiziune local Formula TV. De asemenea, zeci de protestatari au fost arestați.

"Arbitrariul poliţiei nu are limite. Aceştia (poliţiştii) recurg la represiune în pofida apelurilor opoziţiei în favoarea unei dezescaladări a confruntării politice", a reacţionat Levan Habeişvili, unul dintre liderii principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU).

De asemenea, partidele de opoziție dar și protestatarii, au făcut scut în jurul clădirii unde se afla Melia. "Nu îl predăm pe Melia. Dacă poliţia ne va lovi, vom lupta fizic şi vom riposta", a declarat reporterilor Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mişcarea pentru Libertate - Georgia Europeană.

Seara, pe 22 februarie, Parlamentul a votat noul prim-ministru, Irakli Garibașvili. Imediat după numirea acestuia în funcție a fost efectuată operațiunea specială în sediul „Mișcării Naționale Unite”.

Liderul opoziției din Georgia, Nika Melia, conducătorul partidului „Mișcarea Națională Unită”, a fost reținut în Tbilisi la ora 8:00 dimineață, în urma unei operațiuni speciale. Forțele speciale, care au venit cu scopul de a-l aresta, nu au putut intra în sediul partidului, întrucât sute de susținători ai opoziției, aflați înăuntru, le-au îngrădit accesul militarilor. Reprezentanții forțelor speciale au pătruns în clădire prin geamuri, urcând pe scară, iar în clădire au fost utilizate gaze lacrimogene. Astfel, Melia a fost reținut.

Uniunea Europeană şi SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea crizei politice din Georgia, o fostă republică sovietică obişnuită cu turbulenţe şi luptele pentru putere.

Sunt unele semnale că această criză politică se apropie de final, deoarece puterea și opoziția au fost de acord să semneze un acord mediat de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, principala forță de opoziție, Mișcarea Națională Unită (MNU), a dorit să clarifice că acordul este condiționat de eliberarea din închisoare a liderului său, Nika Melia, așa cum prevede textul.

Acordul dat publicității urmărește să consolideze independența sistemului judiciar, contribuind la îmbunătățirea proceselor electorale și la ”un parlament capabil să reprezinte mai bine vocile tuturor georgienilor”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a numit acordul „un mod cu adevărat european de soluționare a crizei”. Evident, Bruxelles-ul obține rezultate în astfel de formule de negociere, spre deosebire de Moscova sau Ankara, care pun gaz pe foc în vecinătățile lor geografice. Și asta într-un moment în care relațiile sunt tensionate între Occident și Moscova, în special în ceea ce privește Ucraina.