Premierul Armeniei a demisionat

Premierul Armeniei a demisionat

Premierul Armeniei Nikol Pașinian și-a anunțat astăzi demisia din funcție, urmare a înțelegerii politice dintre putere și opoziție privind crearea premiselor pentru organizarea de noi alegeri parlamentare anticipate. Premierul armean a precizat că și-a dat demisia, în mod simbolic, de Ziua cetățeanului, “ca simbol al faptului că vom întoarce poporului puterea pe care am primit-o de la acesta”.

Nikol Pașinian a anunțat totodată că va candida din nou la funcția de premier dacă formațiunea sa politică (“Pasul meu”) va participa la alegerile parlamentare anticipate.

Președintele țării a anunțat astăzi că a acceptat demisia lui Pașinian și a întregului guvern.

Odată cu demisia premierului este demis întregul guvern, potrivit Constituției țării. Membrii cabinetuluu își vor continua activitatea în regim interimar până la numirea unui nou guvern.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în Armenia, conform înțelegerii recente dintre putere și opoziție, la 20 iunie a.c.

Demisia survine la o zi după comemorarea Zilei memoriei victimelor genocidului armean, în condițiile în care președintele SUA Joe Biden a recunoscut, în premieră la acest nivel, genocidul armean.

Până în momentul de față, principalele formațiuni de opoziție (“Armenia strălucitoare” și “Armenia prosperă”) nu și-au anunțat intenția de a înainta candidaturi proprii pentru funcția de premier, în pofida presiunii susținătorilor acestora.  

În următoarele zile, pe baza consultărilor politice care vor urma în perioada imediat următoare, Adunarea Națională a Armeniei (132 deputați) trebuie să voteze un nou guvern, care să pregătească alegerile anticipate din iunie a.c.  

În momentul de față, în Adunarea Națională a Armeniei sunt 3 fracțiuni politice și o grupare neafiliată. Cea mai importantă fracțiune (83 deputați) este cea condusă de Nikol Pașinian (“Pasul meu”), iar opoziția este grupată în jurul a două fracțiuni parlamentare care însumează 40 deputați (gruparea neafiliată are, de asemenea, 9 deputați).